< Попередня новина

Бережіть ліс

З настанням теплої погоди стають можливими лісові пожежі. Найбільш небезпечними є  місяці  липень та серпень. Великої шкоди лісам завдають лісові пожежі. Це лихо не тільки для деревної рослинності, але й для всього живого. Основна причина їх виникнення – порушення протипожежних правил людьми, які перебувають у лісі. Гинуть не тільки дерева, а й птахи, звірі, вигоряє лісова підстилка і верхній шар ґрунту. За кілька хвилин вогонь може знищити те, що виросло за кілька десятиріч.
 
 Саме головне  в охороні лісів від пожеж є суворе додержання відпочиваючими правил поведінки. Однак навіть зусилля лісівників можуть бути марними, якщо обережними не будуть самі люди, які відвідують ліси тільки максимальна обережність та суворе дотримання Правил пожежної безпеки в лісах вбереже ліс від вогню.
 
Велика кількість великих і малих лісових доріг сприяє зростанню відвідання лісів населенням, з вини якого пожежі найбільш виникають в лісових масивах. При виникненні низових пожеж вогонь збивають гілками листяних порід, засипають землею, заливають водою а також плугами проводять мінералізовані смуги.
 
Кожен хто помітив вогонь у лісі, повинен негайно вжити заходів щодо його гасіння, якщо зробити власними силами неможливо, слід терміново повідомити про пожежу лісову або пожежну охорону за номером телефону  4-22-66 або 101.
Пам’ятайте! За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність:
 - статтею  77 Кодексу України  тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’яти  до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятнадцяти до п’ятдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 - Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти  до п’ятдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти п’яти  до шістдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Також з метою запобігання, виявлення і гасіння  лісових пожеж на підприємстві є лісова пожежна станція другого типу (ЛПС-2),  яка укомплектована особовим складом із 5-ти бойців та 4-х водіїв пожежних автомобілів. Постійно на бойовому чергуванні знаходяться 4 пожених автомобілів підвищеної прохідності.
 
Загалом  вся команда лісопожежної станції завжди злагоджена та готова виконувати поставленні перед нею завдання з попередження та гасіння лісових пожеж.
 
На підприємстві функціонує  чотири пожежно – спостережні вежі дві з яких сучасні телекомунікаційні системи відеоспостереження  за лісовими масивами, які встановленні в Краснобірському та Білківському лісництві. Придбання відеокамер дало змогу швидше та точніше виявляти осередки загорань та вчасно ліквідувати їх не допускаючи поширення  пожеж на великі площі.
 
Тому ще раз нагадуємо – пожежу легше попередити ніж загасити.
 
Тільки спільними зусиллями ми зможемо вберегти ліси від вогню.