< Попередня новина

Через посуху лісівники реконструюють водойми

Сьогодні пожежу в лісовому масиві без належного технологічного забезпечення швидко локалізувати майже неможливо. Але ще більш проблематично протидіяти загрозам вогню, якщо немає поблизу річки, озера чи просто водойми з достатньою кількістю вологи.
 Нинішня посушлива осінь загострила цю проблему як ніколи. Навіть на півночі Житомирщини, в традиційно «перезволожених» районах пересохли громадські ставки, колодязі в обійстях людей і болота в лісах. Через це й  локальні загоряння стали з’являтися частіше. 
Отож, через дефіцит вологи і високі пожежні ризики працівники Лугинського держлісгоспу нинішнього літа розпочали поглиблювати існуючі водойми і створювати нові тимчасові «резерви» води.
– Наше лісопідприємство належно забезпечене протипожежною технікою і спорядженням, – запевняє  директор ДП «Лугинське лісове господарство» Анатолій Павленко. – Є у нас 4 пожежних автомобілі, є трактори з плугами для виорювання ровів, ранцеві обприскувачі і мотопомпи. Але, якщо немає поблизу води, весь цей  реманент стає недієвим.
На жаль, більшість існуючих водойм, у тому числі протипожежних, через посуху обміліли, або й зовсім пересохли. І це для нас стало новою величезною проблемою. Тому,  ми у своїх угіддях, всі існуючі ставки, невеликі озерця і навіть лісові запруди стали активно поглиблювати, розчищати замулені джерела і канали. А подекуди плануємо створити й тимчасові резерви води, якщо не підуть рясні дощі і не буде достатньо вологи.
Зараз в лісгоспі є 12 пожежних водойм, 4 із яких «втратили» воду. Саме із них ми й розпочали роботу. Завезли потужну техніку, зокрема, екскаватори і проводимо реконструкцію власного «водного» господарства, – зазначає керівник Лугинського держлісгоспу.
Як відомо, навесні поліські ліси заливало надлишковою дощовою водою, а восени вони, навпаки, стали страждати від надмірної спеки – і це не кращим чином позначається на «здоров’ї» дерев.
Раніше в таких випадках допомагала лісова меліорація та зараз, на жаль, вона залишилась занедбаною або й взагалі зникла, через відсутність державної підтримки і належного догляду.
Та в тім, через глобальне потепління кліматичні умови й на Поліссі радикально міняються, якщо 20 – 30 років тому місцеві поля, ліси і болота повсюдно осушувались, то тепер їх, навпаки, потрібно мабуть знову буде наводнювати.
   Володимир ВАСИЛЬЧУК.