< Попередня новина

Інвентаризації лісів бути - Президент України підписав Закон

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (реєстр. № 2379).
«Саме завдяки національній інвентаризації лісів ми отримаємо повну та оновлену інформацію про фактичну лісистість держави, запас деревини в лісах та її технічну придатність. Також можна буде зайти на сайт національної інвентаризації лісів та відстежувати зміни в рості дерев на певній інвентаризаційній ділянці, оцінити стан лісів загалом в Україні», - повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.
Держлісагентство володіє інформацією лише стосовно 73% українських лісів. Інші 27% знаходяться у підпорядкуванні різних органів влади, комунальній власності. Востаннє облік лісів у повному обсязі проводили у 1996 році, а поняття НІЛ взагалі нове для України. Нині актуальної інформації про ліси України немає. При цьому процедура ведення державного лісового кадастру та обліку лісів на основі узагальнення даних лісовпорядкування не дає змоги отримати статистично достовірні оцінки показників.
«Цей процес вже давно започаткований в європейських країнах. Завдяки Президенту, Уряду та Парламенту, ми зрушили з мертвої точки це питання в Україні. Зараз отримали унікальний шанс стати на рівні країн Європи і започаткувати національну інвентаризацію лісів. Це циклічний процес. На першому етапі НІЛ триватиме два роки. А потім буде повторюватися, щоб можна було прослідкувати зміни у прирості дерев», - зазначив Голова Держлісагентства.
Після набрання чинності Закону, будуть прийняті такі документи:
-  Порядку організації та проведення Національної інвентаризації лісів України;
-  Інструкції з проведення Національної інвентаризації лісів України.
Що таке національна інвентаризація лісів?
Це отримання статистично обґрунтованої інформації про кількісні та якісні показники стану та динаміки лісів держави, їх ресурсного потенціалу для потреб державного управління, стратегічного планування ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу довкілля, національної та міжнародної звітності про ліси.
Що передбачається зробити?
Фахівці проводять за спеціальною схемою обстеження на місцевості в межах лісових інвентаризаційних ділянок. Загалом планується обстежити 18 тисяч ділянок. Отримана інформація обробляється з використанням статистичних методів та узагальнюється у національному масштабі.
Очікується, що завдяки проведенню Національної інвентаризації лісів буде отримана достовірна оцінка загальних запасів лісових насаджень. Серед інших потенційно важливих результатів – визначення площі самозаліснених сільськогосподарських земель та уточнення звітності до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату ООН та Кіотського протоколу щодо щорічного рівня поглинання парникових газів лісами України тощо.