< Попередня новина

Хто порахує ліси-самосіви і що з ними робити?

Чи можливо в лісі порахувати всі дерева? Навіть при нинішніх «просунутих» технологіях зробити це можна лише приблизно. Більш-менш точний підрахунок можна провести хіба що на 1 – 2 гектарах, а якщо їх десятки тисяч?
З іншого боку, лісівники проводять постійний моніторинг якісних і кількісних показників стану лісових угідь на підпорядкованих територіях,  а раз у 10 років кожен лісгосп запрошує  кваліфікованих фахівців  для проведення більш точної інвентаризації власного лісового ресурсу.
Вони, як правило, обходять кожен квартал, кожну ділянку лісу, визначають запаси, бонітет і повноту наявної деревини, затим розробляють необхідні планові лісогосподарські  міроприємства на подальших 10 років.
Та ще складніше проводити ревізію лісових угідь у так званих «чорнобильських» лісгоспах, на територіях, куди взагалі обмежується доступ людей. Один із них – Овруцький спецлісгосп, де ще декілька тисяч гектарів лісу забруднені радіонуклідами. До того ж, поруч державний кордон, десятки відселених сіл і сотні гектарів невпорядкованих лісових самосівів.
– Не зважаючи на деякі обмеження в господарській діяльності, ми все ж контролюємо ситуацію і знаємо запаси лісосировини на власних угіддях і навіть на забруднених площах, – стверджує директор ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове підприємство» Олександр Шевчук.
Лісовпорядкування тут проходить в належні терміни. Торік, наприклад, підготовлені таксатори майже рік проводили польові обстеження у спецлісгоспі і обійшли практично всю його територію, визначили кількість і приріст деревини у кожному кварталі, середню повноту і висоту насаджень. Все це пораховано, проаналізовано і зафіксовано в документах.
Однак довкола лісгоспу за останні 20 років виросли значні площі так званих «диких» лісів, самосівів, які «облюбували» занедбані землі запасу і резерву, відселені території та необроблені паї. Є ліс, який взагалі ніде не обліковується і не має ні власника, ні розпорядника, бо виріс на «нічиїй» землі, скажімо на недооформлених земельних паях. При самовільних рубках дерев на таких площах правоохоронці навіть не знають, за яким законодавством винних притягувати до відповідальності,  як нараховувати втрати і нанесену шкоду.
– Спочатку треба навести лад в земельній сфері, – продовжує розмову Олександр Шевчук, – провести повну інвентаризацію землі, визначити межі земельних ділянок і їх власників або розпорядників. І треба також вирішувати, можливо, на законодавчому рівні, подальшу «долю» цього «дикого» лісу. До речі, багато хто думає, що це лісові угіддя спецлісгоспу, за якими ніхто не доглядає. Їх, мабуть, також потрібно для початку проінвентаризувати, порахувати, а вирослу  самосівну деревину використати на користь держави. Лісівники готові надати в цьому посильну допомогу, – запевняє  директор Овруцького спецлісгоспу.
На жаль, подальша доля так званих «диких» лісів досі не зрозуміла. Вони масово розрослись на територіях, які вразила радіація, які покинули люди, а ті, що залишились там жити, не можуть обробляти аграрні угіддя. Отож на них рясно приростає ліс. Скільки його? Який він? Що з ним далі робити? Відповідей поки що не існує.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.