< Попередня новина

Лісові дороги потрібно не лише будувати, але й ремонтувати

Сьогодні вже, мабуть, нікого не здивуєш тим, що у деяких північних (лісових) районах дорожнє сполучення між селами облаштовують лісівники. Зрозуміло, що лісові дороги їм також потрібні для виробничих, протипожежних та інших потреб. Але ж ними активно користуються і місцеві жителі. Вони кажуть: «Хоч і не асфальт, але автомобілі курсують регулярно». По цих автотрасах може їхати «швидка» і шкільний автобус.
У Словечанському, дещо віддаленому поліському регіоні,  що на Житомирщині, лісові дороги, як кажуть,  на «вагу золота», вони транспортно з’єднують великі села і маленькі хутори, що губляться в густих лісових ландшафтах. Більшість тутешніх  автомагістралей зводить  місцевий  Словечанський держлісгосп.
– Сьогоднішня лісова інфраструктура потребує не просто транспортного сполучення, а капітальних доріг, по яких мають безперешкодно рухатися як легкові авто, так і важкі лісовози, – пояснює директор ДП «Словечанське лісове господарство» Олександр Павлушенко. – За останні декілька років ми вже збудували більше 20 кілометрів «лісових магістралей». Тільки в Листвинському лісництві облаштовано майже 14 кілометрів впорядкованої дороги, вона з’єднала наші крупні лісові масиви і майже всі довколишні хутори. Дуже потрібна ця дорога і для швидкого під’їзду пожежних авто, якщо ми виявляємо дим або вогонь у лісових угіддях. У свою чергу місцеві мешканці використовують наші дороги для їзди на авто, велосипедах і гужовому транспорті, тому що вона підходить для більшості видів транспорту.
На жаль, у цьому році через важку  економічну ситуацію, лісгосп не має можливості виділяти кошти на облаштування нових лісових доріг. Адже нам збільшили обсяги оподаткування і заборонили експорт лісосировини. Однак, на ремонт вже збудованих лісових доріг цьогоріч ми направили 60 тисяч гривень, їх вже прогрейдували, підсипали і вирівняли. Зараз нам потрібно зберегти вже існуючу дорожню  лісову інфраструктуру, – зазначає керівник Словечанського держлісгоспу.
Як бачимо, належне утримання існуючих лісових доріг таке ж важливе, як і їх будівництво.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.