< Попередня новина

Народицький спецлісгосп: Наші результати – це спільна і наполеглива робота всіх працівників колективу

Сьогоднішня діяльність лісогосподарської галузі країни – під пильним поглядом і контролем громадськості. І здебільшого ми чуємо нарікання і невдоволення, особливо тих, хто давно запримітив прибутковість галузі і має наміри збагатитися за її рахунок. А все тому, що ліс, як і наша держава (та і весь світ у цілому), переживає нині не легкі часи. Хто ж, як не ми повинні допомогти йому вистояти в цьому,  а з тим – і самим собі, адже від нього – лісу – залежить екологія нашого краю і не тільки.
Нинішні потреби лісового сектора полягають у необхідності вирішення цілого ряду галузевих проблем у вкрай короткі строки: забезпечити ефективний захист і охорону масивів від пожеж, збільшити обсяг і якість лісовідтворення, залучати інвестиції та почати застосовувати інтенсивну модель лісокористування. Цьому мають сприяти ті, хто чітко розуміє роль, стратегію і мету діяльності господарства, і хто беззаперечно “орієнтується в лісі” ке-руючись чіткими цифрами. 
Фахівці нашо лісгоспу – люди, цілковито віддані справі, висококваліфіковані та досвідчені спеціалісти, кожен з яких працює на благо лісової галузі, продовжуючи її славні традиції та задаючи нові стандарти, що дозволяє примножувати наше національне надбання. Тому і результат нашої роботи – це, перш за все, внесок кожного працівника у загальну справу. А з тим і планові завдання з року в рік виконуються прак-тично у повному обсязі. 
Протягом цього року ДП “Народицький спецлісгосп” реалізувало продукції на 74,091 млн грн. – більш ніж вагомий внесок в структуру валового внутрішнього про-дукту нашої держави, особливо сьогодні, коли важливе кожне працююче підприємство. Варто згадати й фінансовий бік лісозаготівель, адже крім вагомого внеску в обсяг ВВП, це ще й істотне підгрунтя для оподаткування – тільки за вісім місяців цього року сплачено 30,4 млн гривень податків і зборів, з яких майже 9 млн гривень – до місцевого бюджету (а це 104% до минулорічного показника). Такі здобутки підприємства досягаються зав-дяки злагодженій роботі, чіткій виконавській дисципліні та особистій відповідальності кожного за свою ділянку роботи. 
Першочерговим в нашій діяльності передбачено виконання комплексу робіт щодо формування та оздоровлення лісів – проведення рубок догляду за лісом, санітарно-оздоровчих заходів та інших рубок, пов’язаних з веденням лісового господарства. Щоб зберегти насадження в належному санітарному стані та недопустити розвиток і розповсюдження шкідників і хвороб лісу протягом року, підрозділи лісгос-пу провели рубки формування і оздоровлення на 854 га, санітарно-вибіркові руб-ки на 353 га та рубки догляду на 215 га, в тому числі догляд за молодняками 162 га, а також 124 га інших рубок. Отримана в процесі цього лісопродукція, практично вся реалізовується на аукціонах з продажу необробленої деревини. За звітний період (січень-серпень 2019 року) підприємство заготовило 107,3 тис. м3 деревини, 70,9 тис. м3 з якої – від рубок головного користування та 37,6 тис. м3 – від рубок догляду.  Зазначу, що на нашому підприємстві діє електронний облік деревини, яким охоплено всі ви-ди господарських операцій пов’язаних із заготівлею, переміщенням та реалізацією лісопродукції. Вся заготовлена деревина маркується і вивозиться тільки з бирками. 
Ми, лісівники державного підприємства “Народицький спецлісгосп” не дарма пишаємося нашим Поліссям – у його витоків велика праця багатьох поколінь наших ко-лег та наставників. І те, що сьогодні у нас понад 65 тисяч гектарів лісового фонду, то це лише завдяки трудівникам нашого колективу, що в різ-ний час віддавали свої сили на благо нашого лісового господарства. Тож попри збільшення заходів поліпшення санітарного стану на-саджень, ми забезпечуємо виконання всіх лісівничих, лісозахисних, лісоохоронних та лісовідновних заходів. Загальні обсяги відтворення лісів за цей рік склали 315 га. В лісорозсадниках та тепли-цях вирощено біля 2 мільйонів сіянців посадкового ма-теріалу, що відповідає потребі забезпечення лісокультуної компанії. Заходи з поліпшення якісного складу  лісів проведені на 854 га. З метою  запобігання виникнення лісових пожеж  облаштовано 495 км мінералізованих смуг та  проведено догляд за вже існуючими, протяжністю 682 км. Своєчасно  виявляти та вживати  заходів щодо ліквідації лісових пожеж нам допомагають встановлені в Народицькому, Закуси-лівському, Радчанському та Заліському лісництвах телевізійні системи нагляду. 
Дбайливе ставлення до лісу – це, перш за все, дбайливе ставлення до нашого рідного краю та людей, що тут проживають. Державна лісова охорона регулярно проводить активну пропаганду захисту лісу та охо-рони від лісопорушень: інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадськістю, систематичне патрулювання лісових маси-вів на предмет лісопорушень, в т. ч. й рейдовими бригадами за участі правоохоронних та контролюючих органів з метою недопущення самовільних порубок лісу, порушення правил пожежної безпеки та виявлення фактів та ін-ших лісопорушень. 
Аби повноцінно функціонувати без фінансової підтримки держави, ми повинні цілеспрямовано працювати, щоб реалізація нашої продукції забезпечувала усі витрати на ведення господарювання заразом забезпечуючи усі фінансові зобов’язання. Задля цього, значна частина, зароблених підприємством коштів спрямовується, власне, саме на ведення лісового господарства. Завдяки цьому фонд оплати праці усіх працівників у цьому році склав 19,4 млн гривень, в тому числі за серпень – майже 2,2 млн гривень. При цьому  рівень середньої заробітної плати штатних працівників сягає 8792 грн при повній відсутності заборгованості.
Для забезпечення належного морального рівня колективу, на потреби працюючих за 2019 рік спрямовано: 286 тисяч гривень на лікування та вирішення складних матеріальних ситуацій, 25 тисяч гривень на допомогу при народженні, 10 тисяч гривень – допомога молодятам, 85 тисяч гривень – на ритуальні послуги працівників та їх близьких, 285 тисяч гривень – паливна норма. Крім того, профком лісгоспу забезпечив виплату 55 тисяч гривень на лікування працівників лісгоспу та 10 тисяч гривень благо-дійної допомоги на ліку-вання колег з інших лісових господарств.
Як бачите, ми дійсно цінуємо свої кадри, і велику увагу звертаємо не лише на організацію праці, а й переймаємося умовами повсякденних потреб працівників підприємства, яких в середньому по штату цього року нараховувалося 261. Жодне їх звернення про допомогу не було проігнороване. 
Сьогодні на благо примноження і раціонального використання лісового багатства країни працює величезна кількість людей. В їх числі і весь наш колектив – працює, щоб ліс жив, і ріс у майбуття для теперішніх і прийдешніх поколінь. Саме тому ми використовуємо лісові ресурси у відповідності до їх цільового призначення та на принципах не виснажливості і в обсягах, які не перевищують щорічного приросту деревини, удосконалюємо економічно-фінансовий стан підприємства, забезпечуючи прибутковість господарювання та нарощування ресурсного і екологіч-ного потенціалу лісу. Ми регулярно розробляємо системи заходів щодо розширеного відтворення лісових ресурсів з орієнтацією на багатоцільове використання лісових масивів та оптимізо-вуємо структури підприємства.
Наше Полісся завжди вабило естетично-рекреаційними краєвидами, фауною і флорою. Тож розвиток відповідних пунктів в нашій діяльності теж займає чільне місце. Сьогодні у лісових масивах ДП “Народицький спец лісгосп” облаштовано дев’ять місць для зручного та затишного відпочинку – тут, зазвичай, зведена альтанка з столом та місцями для сидіння відпочиваючих, а спеціально облаштовані місця для розведення вогню бережуть від його поширення в зелені насадження. Всім гостям завжди щиро раді і не чекаємо за це якоїсь плати, лишень поважали б нашу працю: не смітили, не нівечили споруди і берегли ліс, щоб відпочинок тут і надалі залишався комфортним. До слова, відповідні роботи з благоустрою та обслуговування рекреаційних пунктів на території лісгоспу ми проводимо за кошти підприємства та власними силами працівників.
Наостанок вкотре зазначу, що позитивні результати  роботи ДП “Народицький спецлісгосп” – це спільна та наполеглива праця всіх працівників нашого колективу. Тож напередодні професійного свята хочу подякувати всім працівни-кам за  самовіддану працю. Пишаюсь, що маю таких колег, а з ними і таку міцну опору. Сподіваюсь, що попри всілякі негаразди, результати нашої праці з кожним роком примножуватимуться, знову і знову сягаючи лише позитивного показника. Завершити хотілося б щирими і водночас простими словами видатної Марії Познанської: “Спасибі лю-дям, що зростили ліс!”
Василь ПРИХОДЬКО, директор ДП “Народицький спецлісгосп”
Головний редактор Народицької газети «Життя і слово» Андрій Майоров