< Попередня новина

Новоград-Волинський лісгосп: охороні лісу від пожеж — максимум уваги

У поняття охорони лісу лісівники вкладають набагато більше, ніж нам з вами здається. Адже поряд із охороною від непроханих гостей, так званих лісокрадів; охорони та захисту від шкідників та хвороб, не менш важливим ланцюгом діяльності лісової охорони лишається охорона лісових масивів — від пожеж! Бо пожежа в лісі — лихо в країні. 
Я не випадково піднімаю цю тему саме зараз, бо з настанням тепла, як тільки-но «зліз» сніг, а це цього року практично з початку лютого, — люди кинулися масово спалювати суху траву. Житомирщина практично потопає у вогні і диму, які всі більше і більше наносять шкоди природі. В ній гине все живе. Нерідко, під язики вогняного полум’я потрапляють молоді посадки, а подекуди вогонь впритул приступає до кладовищ, що зазвичай за межами населених пунктів та власне самих домівок, що на околицях сіл.
Найбільше в цей не по-весняному «спекотний» період перепадає «надзвичайникам». Проте, і в лісівників — не менш спокійніше. Бо ж весняний вітер для вогню «і друг, і брат».  У парі вони швидкими темпами крокують по полях, придорожніх смугах, перекидаючись на чагарники, смітники і на все, що трапляється на їхньому шляху. Тому досить часто, аби не допустити пожежу в ліс, лісівники змушені гасити її ще на полі. 
У кожному з лісгоспів Житомирського обласного управління для убезпечення від лісових пожеж сформований цілий комплекс протипожежних заходів, що стають опорою у контролі даного проблемного питання. 
У державному підприємстві «Новоград-Волинське ДЛМГ» радіють, — попри те, що їх лісонасадження відносяться до середнього класу пожежної безпеки і розкидані аж по трьох адміністративних районах, втім, за 2018 рік, тут вдалося втримати ситуацію під контролем. Жодного загоряння в масивах лісгоспу не зафіксовано. 
- Визначальним місцем забезпечення охорони лісів від пожеж займає практична діяльність лісової охорони — як традиційними методами, так і з застосуванням сучасних, — коментує головний лісничий лісгоспу Георгій Арсентійович Юзвінський, і пояснює  — в Курчицькому та Малоцвілянському лісництвах зосереджені спостережні пункти. В одному з яких, останньому, на пожежній щоглі встановлено камеру відеоспостереження. Ще така одна — в конторі лісгоспу. Завдяки їм ведеться постійний контроль в насадженнях. А декілька років тому лісгосп придбав і сучасне диво техніки — квадракоптер. За лічені хвилини він піднімається на висоту пташиного польоту і показує чітку картину стану наших масивів. Тож, якщо в гору піднімається дим, програма з максимальною точністю визначає координати, а відтак мінімізує втрату дорогоцінного часу.
В усьому іншому тут забезпечені традиційними засобами, які здебільшого вже потрібні саме для ліквідації пожежі. А це і оприскувачі, і мотопомпи, бензопили і лопати. Та більш потужніша техніка — пожежні автомобілі, трактори з ґрунтообробним приладдям, лісопожежні причіпні модулі.
Окрім того, на підприємстві приділяють багато уваги попереджувальним та профілактичним міроприємствам. Так, за минулий рік було створено, тільки вдумайтеся! — 200 км мінералізованих смуг, ще за майже шістьма сотнями кілометрів — проведено догляд. Поряд із тим, встановлюють бігборди та наочну агітацію із закликами. Для комфорту і безпеки — спеціально облаштовують місця відпочинку для населення. А ще  встановлюються шлагбауми, аби мінімізувати перебування транспорту в лісі  в період високого класу пожежної небезпеки.
Таким чином на усі ці заходи з власних коштів підприємства спрямовується понад 1 млн. грн., з яких половина йде на щорічне поповнення та оновлення пожежного інвентарю. 
P.S. Максимум уваги лісівники як приділяли, так і приділятиму, обіцяють в лісгоспі. Але багато залежить і від небайдужого і бережливого ставлення людини до лісу! Тож, лише спільними зусиллями можна досягти поставленої мети, адже доля лісу — в наших з вами руках!
Альона ДЕНИСЮК
Фото автора