< Попередня новина

В лісі техніка зайвою не буває

Важку ручну працю в лісовому господарстві нині поступово витісняє сучасна техніка, причому лісівники озброюються як потужною «тягловою» силою, так і малими, маневреними технічними засобами, як то електропили і сучкорізи. Чим більш потужний технічний парк у лісгоспі, тим менше місця залишається ручним, трудоємним процесам. Та дуже часто лісівники самі стають ініціаторами запровадження більш досконалих і зручних технічних новинок, що значно полегшують їх працю, оптимізують витрати і час на проведення роботи  в лісі. Наприклад, у Білокоровицькому держлісгоспі, що на Житомирщині, місцеві винахідники радикально вдосконалили систему навантаження двометрових колод, обладнавши 8 окремих мобільних пунктів, де всі навантажувально-розвантажувальні роботи вже проводяться без фізичних зусиль лісівників. В народі їх чомусь прозвали «площадками».
– Це своєрідний «технологічний прорив» місцевого рівня, – пояснює головний інженер ДП «Білокоровицьке лісове господарство» Микола Лаховець. – Тепер вантажити лісоматеріали стало не лише зручно, але й вдвічі-втричі швидше. Отож 8 «площадок» нам вже мало, будемо обладнувати ще декілька, адже потреба в них постійно зростає. І взагалі, техніка в лісі зайвою не буває. Ми щороку закуповуємо потужні трактори і автомобілі для роботи на суцільних рубках, а на вибіркових  -  потрібна мала, але маневрена техніка. Щоправда, не завжди є фінансові можливості її багато закупити.
За місяць нам треба вивезти із лісу приблизно 16 тисяч кубометрів деревини. Наявної техніки для цього вистачає, але хотілося б придбати й більш новіше обладнання, зокрема, сучасні маніпулятори європейського рівня.
Ми хочемо вдосконалити всю внутрішню логістику перевезень, радикально зменшити зайві витрати і звести до нуля важку працю лісівників. І тут нам без сучасних технологій ніяк не обійтись, –  резюмує  Микола Лаховець.
З іншого боку є ще в лісовій сфері роботи, де поки що присутня ручна праця. Скажімо, на прорідженнях, де треба всохлі дерева прибрати з рядів. На деяких вибіркових рубках також потрібна «ювелірна» робота лісорубів. Але й на ці незначні «осередки» з участю фізичних зусиль, пили і сокири, прийде невдовзі сучасна техніка.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.
На фото (автора): головний інженер ДП «Білокоровицьке лісове господарство»  Микола Лаховець.