< Попередня новина

Вивчаємо ліс. Побічне лісокористування

Лісокористування базується на двох основних видах користування: головне - вирубування стиглих деревостанів для одержання деревини, та побічне - використання недеревних продуктів лісу
До недеревних продуктів лісу, як правило, відносять дикорослі плоди, горіхи, гриби, ягоди, лікарські рослини, мед, соки.
Як засвідчує досвід, кількість бажаючих займатися закупівлею зібраних у лісах грибів та ягід з року в рік збільшується. 
Відтак, аби користування  природними рослинними ресурсами було невиснажливим, аби дотримувалися усі норми і правила їх збору та заготівлі, місцевими адміністраціями затверджуються  ліміти на використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів.
Цим розпорядженням встановлюються щорічні обсяги заготівлі лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів, згідно з якими здійснюється видача дозволів на збір та заготівлю. 
Не менш важливим є і те, що легалізація побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів сприяє збільшенню надходжень до місцевих бюджетів.
Так, в 2018 році за використання лісових ресурсів місцевого значення до місцевих бюджетів області суб’єктами підприємницької діяльності було сплачено 2,8 мільйона гривень рентної плати, в 2019 році – майже 2,3 мільйона гривень.
Зауважимо, що частина цих коштів надходить до лісогосподарських підприємств на виконання робіт із відтворення лісів, проведення лісогосподарських заходів та утримання лісів в належному санітарному стані.
Розпорядженням голови Житомирсьої ОДА затверджено ліміти на використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2019-2024 роки для лісогосподарських підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства. У переліку  -  9 видів ягід, 29 найменувань лікарської сировини, гриби, різдвяні деревця та сік.
Наголошуємо, що збір та заготівля дикорослих плодів, ягід, грибів тощо для комерційної та виробничої діяльності може проводитися виключно в межах лімітів  та на основі лісових квитків, виданих постійними лісокористувачами,
Пересічні громадяни для власних потреб можуть збирати вищеперераховану сировину бех жодних дозвільних документів.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ