< Попередня новина

За пошкодження лісового майна доведеться відповідати!

Державні лісогосподарські підприємства  Житомирщини побудували в лісах області майже сотню пунктів відпочинку.  Облаштовуючи їх, лісівники вибрали для них зручні та мальовничі місця, обладнали їх усім необхідним  для комфортного та цікавого відпочинку. Тут і столи з лавами, і альтанки різних розмірів та конструкцій, і мангали, і гойдалки з дитячими майданчиками. Зайве нагадувати, що все це абсолютно безкоштовно. Прохання лише одне  -  бути людьми: шанувати чужу працю, не ламати лісових меблів, не розпалювати вогонь в недозволених місцях та прибирати за собою сміття.
Однак, на ділі все складається не зовсім так. «Вдячні» відпочивальники і трощать, і псують,  і палять, і банально крадуть лави, мангали та вирізані дерев'яні скульптури…
Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства постійно через засоби  масової інформації звертається до гостей таких рекреаційних пунктів із проханнями поводитися цивілізовано, бути вихованими та культурними.
І що особливо дивує: нерідко в коментарях до таких повідомлень читачі підтримують тих, хто ламає, мовляв,  нічого страшного, що «п'яні  дітлахи» порозважалися… нехай лісівники стають і охороняють… Надто прикро таке чути…
Відтак, в управлінні прийнято рішення  встановити на усіх рекреаційних пунктах та в інших потенційно вразливих до порушень місцях фотопастки.
Ці пристрої здатні працювати у цілодобовому режимі та мають функції фото- та відеофіксації.  Отож, любителі подібних розваг стануть відомими правоохоронним органам та громадськості.
До слова, нещодавно в Олевському районі встановлена лісівниками фотопастка зафіксувала «чорного» лісоруба. Зловмисник встановлений, матеріали передано до правоохоронних органів.
Нагадаємо, що  засмічення лісів тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а знищення чи пошкодження майна – адміністративну та кримінальну відповідальність.
Пресслужба Житомирського ОУЛМГ