< Попередня новина

Баранівські лісівники звітують про роботу в минулому році

В 2018 році  колектив ДП Баранівське ЛМГ, незважаючи на всі негаразди, труднощі та проблеми, спрацював  досить успішно. Звичайно довелось багато  та напружено працювати, прикласти чимало зусиль та саме завдяки  цьому   було досягнуто позитивних результатів діяльності, втілено в життя багато задумів, маємо багато здобутків та про все по порядку.  
Найголовніше те, що за минулий рік  виконані та частково перевиконані всі  лісівничі, лісозахисні, лісоохоронні та  лісовідновлювальні заходи. Вчасно проведеними лісівничими заходами нам все ж таки вдалось  досягти  позитивної динаміки зменшення  всихання соснових насаджень, що  є  однією з найболючіших  проблем  нашого підприємства. Звичайно повністю  побороти проблему нам не вдалось, проте однозначно можна сказати,  що санітарний стан ввіреним нам лісових масивів  покращився. Саме для цього рубками догляду  та оздоровчими санітарними заходами  в минулому році  були   охоплені лісові насадження на   площі  – 2532га. З метою  боротьби з шкідниками соснових насаджень  підприємством проведено  оздоровчих заходів  шляхом застосування суцільних санітарних рубок на площі 328 га. Площа  суцільних санітарних рубок, навіть  в порівнянні з  початком  двохтисячних  років значно  зросла. Проте ці рубки  ми  проводили не за своїм бажанням - цього вимагав стан лісових насаджень,  їх  ослаблення  та  пошкодження  шкідниками та хворобами  лісу. Разом з іншими  лісогосподарськими підприємствами України, та й не тільки нашої країни, адже ця проблема наклала і відбиток на інші країни, зокрема  Польщу, Білорусь,  Німеччину, Австрію, Францію, ми зіткнулись віч-на-віч  з наслідками   світового потепління.
Подальшу перспективу  лісового  господарства  ми  бачимо в створені складних, змішаних  насаджень,  більш  стійких  до  шкідників  та хвороб  лісу.  Для  цього  підприємство  має  достатній  запас  садивного  матеріалу листяних  порід. 
Всі  зруби  своєчасно  засаджуються  новими  посадками. А  з нової  посадки вже   за 20-30  років будуть  перші  ділові сортименти. Це  є  одним  із    принципів безперервного  лісокористування, коли  на  зміну  старим  насадженням  приходять  нові, і  будь-яка  рубка  є  однією  із  сходинок  даного процесу.
Своєчасно були  проведені лісівничі заходи по вирощуванню високопродуктивних лісових насаджень бажаного складу, а саме освітлення і прочищення проведені на площі 312 га, що повністю дорівнює запланованим завданням.
За 2018 рік підприємство повністю  виконало  завдання з лісовідновлення. На місцях зрубів  в минулому році з»явилось 392 га  нових  лісів шляхом створення штучних лісових культур . Крім того,  проведено  сприяння природному  поновленню  на площі 50 га  Доповнено лісові культури минулих років на площі  250 га. На площі 275 га  проведено обробіток  ґрунту під створення лісових культур 2019 року Догляд за лісовими культурами  провели на площі 1035 га. Продовжуємо збільшувати  площу доглядів, виконаних механізованим способом, адже якість такого виду догляду значно вища,  при цьому витрати на проведення зменшуються за рахунок зменшення кратності доглядів.
Для забезпечення  потреб підприємства  в якісному  садивному матеріалі минулого року проведено посівні роботи в лісових розсадниках та теплицях  на площі 1,52 га. Звичайно  надаємо перевагу вирощуванню  хвойних  сіянців в теплицях, площа яких щорічно збільшується адже як  показав досвід попередніх років, при посушливих кліматичних умовах,  в контрольованому середовищі  набагато  легше досягти  бажаного якісного  результату. У лісових розсадниках та теплицях  за минулий рік було  вирощено 2,2 млн шт. стандартних сіянців, що відповідає потребі нашого підприємства  для забезпечення лісокультурної компанії 2019 року.  
З кожним роком усе більшої уваги підприємство приділяє  вирощуванню декоративного  посадкового  матеріалу. Щорічно розширюється породний та видовий склад. На території  Баранівського лісництва  функціонує  торговельний майданчик для  реалізації  декоративного матеріалу, де кожен  бажаючий на свій смак та потреби може придбати необхідний матеріал для озеленення.
За минулий рік заготовлено 6,4 тони лісового насіння , 64 % якого заготовлено на об»єктах  постійної лісонасіннєвої бази,що є основою для вирощування садивного матеріалу  із покращеними генетичними властивостями основних лісо утворюючих порід.
З метою  запобігання виникнення лісових пожеж  в 2018 році  було  влаштовано197  км мінералізованих смуг та  проведено догляд за мінералізованими смугами  протяжністю 848 км , крім того  проводилась профілактична та роз’яснювальна робота, і як результат, незважаючи на надзвичайно посушливі  погодні в насадженнях  нашого підприємства  не зафіксовано жодного випадку  лісових  пожеж. Звичайно спалахи були, проте завдяки  своєчасно проведених заходам по локалізації  не допущено їх розповсюдження.  Вже не один рік під ряд   ми отримуємо зиск від  залучення сучасних технологій, які  допомагають лісівникам  боротися з пожежами. Так,  в 3 лісництвах   підприємства   раніше встановлені  телевізійні системи нагляду, оглядовістю понад 20км. З  метою  раннього  виявлення лісових  пожеж  в   2018  році  було встановлено  нову  систему  відеоспостереження  в  Явненському  лісництві вартістю  разом  із  47 - метровою  вежею    майже  400 тис грн. Таким чином  це  вже  четверта   в  лісгоспі  система  відеоспостереження  за  лісовими  масивами,  що  дозволило охопити  спостереженнями  майже  всю  територію  держлісфонду. Також  в  минулому 2018  році  придбано   ще  один  пожежний  автомобіль на  базі  ЗІЛ  -131, нову  мотопомпу, 800  м  пожежних  рукавів. На  даний  час, на  підприємстві  вже  є   7  автомобілів, призначених  для  гасіння лісових  пожеж. З  метою  швидкого  реагування  на  пожежу,  вони  роззосереджені  по  лісництвах. У  випадку  необхідності  ми  також  надаємо  допомогу  в   виявленні  та  гасінні  лісових  пожеж  і  іншим  лісокористувачам (лісгоспам  АПК).
Значні кошти минулого року були спрямовані  на роботу з утримання наявної лісової мережі в належному стані. В 2018 році  підприємством було закуплено автогрейдер. Це звичайно досить дорога техніка її вартість перевищувала 2 млн.грн.  але  наявність її дає можливість вирішувати  будь-які  проблеми підприємства, що пов»язані з  дорогами  в найкоротші терміни. Не залишаємось і осторонь проблем  населених пунктів що знаходяться поблизу зони діяльності підприємства а це за потребою проводиться очищення  доріг від снігу, проводиться  грейдерування  сільських  вулиць та інше. В 2018 році було    відремонтовано 38 км лісових доріг на суму понад 5 млн грн. У  Зеремлянському лісництві побудовано 2,6 км  доріг  лісогосподарського призначення. Взагалі протягом  останніх 10 років  підприємством побудовано   понад 18 км  лісових  доріг, якими користуються не тільки  лісівники, але вони відіграють надзвичайно важливе соціальне значення адже   скорочують відстань між населеними пунктами.
На 34,7 тис. га  мисливських угідь, закріплених за підприємством, здійснювався  комплекс біотехнічних заходів, спрямованих на покращення умов існування та збільшення чисельності мисливської фауни. Постійно проводяться рейди з охорони мисливських угідь  від браконьєрства.
Лісова охорона постійно проводить рейди, спрямовані на охорону лісів від лісопорушень,  створені   рейдові бригади,  які щоденно патрулюють ліси. Маємо позитивну  тенденцію до зменшення кількості лісопорушень. До  спільного проведення  рейдів при  необхідності  залучаються  представники Баранівської  поліції.   У  керівництва  Баранівського відділення поліції  є  розуміння  необхідності  проведення   спільних  дій  по  охороні  лісів.
Працівники  лісової  охорони ДП  «Баранівське  ЛМГ»  налаштовані   на  забезпечення   надійної  охорони  лісових  масивів  від  незаконної  рубки, проте  в даному напрямку маємо і багато проблем, адже  як показав досвід  минулого року, коли так би мовити « перекрили кисень» лісокрадам  вони  ніби піднялись  та оголосили супротив. Про це свідчили  різного роду написи на огорожах, будівлях, зупинках. Звичайно  неприємно було це читати та бачити, проте це було підтвердженням правильності наших дій. Ми добре розуміємо, що самостійно  з цим не впораємось. Допоки не будуть  легалізовані всі переробні цехи та підрозділи в зоні діяльності  підприємства ні  лісова охорона  ні навіть поліція  не зможе   знищити  бажання людей до легкої наживи. Але разом з тим  і надалі  державна лісова охорона  буде докладати максимум зусиль щоб забезпечити належну охорону лісових масивів.