< Попередня новина

Як виростити високоякісний ліс?

Більшість із нас, мабуть, впевнені в тому, що ростити ліс зовсім не важко, а «формула» самого процесу – не складна, адже лісові угіддя не потрібно удобрювати, підживлювати, поливати, як у рільництві.
Однак сучасне лісовідновлення потребує і сучасних знань, і відповідних технологій. Щоб переконатись у цьому, ми відвідали ДП «Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство», яке має значний досвід у створенні нових лісових масивів. Наприклад, Курчицьке лісництво – одне з найбільших у Новоград-Волинському держлісомисгоспі, його загальна площа сягає 6670 гектарів. Зрозуміло, що все це об’ємне господарство необхідно ретельно доглядати і постійно оновлювати. Є перезрілі та всохлі дерева, є планові й санітарні рубки, а всі звільнені від старого лісу площі мають відразу засаджуватися молодняком.
– Виростити абсолютно здоровий ліс майже неможливо, але прагнення у нас таке є, – стверджує лісничий Курчицького лісництва Сергій Захарчук. – Розпочали зі створення власної насіннєвої бази, заготовляємо адаптоване до місцевих умов насіння провідних лісових культур (жолуді, шишки, зернини). Є в лісництві 4 теплиці, де вирощується посадковий матеріал, переважно із закритою кореневою системою. Маючи достатню кількість саджанців, ми можемо проводити лісопосадку в будь-який сприятливий кліматичний період, не лише весною і восени. Також більш оперативно проводимо доповнення на новостворених лісопосадках, якщо деякі пагони там засохли або відпали. Нас у цьому плані ніщо вже не лімітує, головне – правильно обрати кліматичний період.
Як результат, приживлюваність саджанців стала набагато кращою, майже всі вони швидко адаптуються і виростають. Щороку вирощуємо приблизно 200 тисяч сіянців основних лісових культур: сосни, дуба, модрини, ялини та деяких інших – листяних.
Для нас вирощування саджанців із закритою кореневою системою стало пріоритетним, тому що при пересаджуванні із теплиці на поле рослини не відчувають великого стресу, на відміну від того, коли їх просто виривають із одного грунту і пересаджують в інший. Таким чином нам вдалося оптимізувати втрати ресурсів і часу та отримати гарний приріст на новостворених лісопосадках. Тепер у нас росте добротний молодняк, який через десяток років перетвориться на великий ліс, – зазначає Сергій Захарчук.
Але навіть при таких технологіях вирощування молодого лісу, природне  поновлення все ж залишається актуальним.
Директор ДП «Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство» Степан Нусбаум переконаний, що природній відбір був і залишається домінуючою системою розвитку живої природи, хоча в сучасному лісі «людський фактор» нині стає все більш вагомим.
Отож там, де ліс, як і століття тому, відновлюється самосівом, новоград-волинські лісівники лише сприяють зусиллям природи. Зокрема, у Курчицькому лісництві приблизно на 20 гектарах щороку ліс відновлюється самосівом, а в межах лісгоспу природне поновлення щороку здійснюється на кількох сотнях гектарів.
Ну і, звичайно, зміцнілий лісовий молодняк у подальшому необхідно проріджувати, освітлювати, вибраковувати, а ще – охороняти від крадіїв і браконьєрів. Отож процес – не такий вже й простий.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.
Фото автора.
Лісничий Курчицького лісництва Сергій Захарчук.