< Попередня новина

Лісгоспи Житомирщини мають гарні перспективи для успішного розвитку побічного користування лісами, - Віктор Сахнюк

Збирання грибів, ягід, соку, лікарських рослин, бджільництво – традиційні промисли поліщуків, котрі нерідко були для них основним засобом до існування.
Одним із найдавніших промислів людини на Поліссі було бджільництво. Ще й до сьогодні у віддалених селах Олевського, Овруцького та Ємільчинського районів збереглося бортництво  - мед, зібраний в такий спосіб, як кажуть, - на ціну золота. Цілющі властивості  лісового меду і зі  звичайних пасік з рамковими вуликами переоцінити важко.  Ліси області мають багатющу медоносну флору, і не використовувати цей резерв не варто. 
За словами науковців, на Житомирщині зростає понад 1000 видів грибів, понад 200 з них – їстівні, найбільш вживаними є 10-15 видів. Відтак їх збір та переробка можуть стати додатковим джерелом надходжень до місцевих бюджетів та казни тих, хто веде господарство в лісах.
«За умови розумного та професійного підходу, використання недеревних продуктів лісу   може стати ще одним джерелом доходів лісогосподарських підприємств області, - вважає начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господартсва Віктор Сахнюк. - До того ж комерційний інтерес до недеревних продуктів лісу з року в рік істотно зростає, позаяк ці продукти є екологічно чистими і надзвичайно цілющими. А побічне користування є невідємною частиною ведення лісового господарства.»
Здійснення побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів сприяє збільшенню надходжень і до місцевих бюджетів. Так, в минулому році за побічне користування на територіях лісгоспів Житомирського ОУЛМГ до місцевих бюджетів надійшло 1,7 млн. грн., а в 2018-му – понад 3,5 млн. грн.
Відтак у лісгоспах Житомирщини нині аналізують можливість організації промислового збору грибів, ягід, меду, лікарських рослин тощо. Найперше спеціалісти вивчать ринок, з тим, щоб знати, що користується нині найбільше попитом, прорахують економічний ефект від реалізації продукції побічного користування, займуться пошуком споживача тощо.
Разом з тим, за необхідності, лісівники області працюватимуть над розширенням існуючих та облаштуванням нових пасік, збільшенням асортименту плодових дерев у садах при лісництвах.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ