< Попередня новина

Ліси чекають на професіоналів

 
  Чому ліси чекають мене знову,
  на щит піднявши сонце і зорю.
  Я їх люблю. Я знаю їхню мову.
  Я з ними теж мовчанням говорю.
  Ліна Костенко
  
Наша природа, без сумніву, найдосконаліший витвір всього живого, що потребує не лише бережливого ставлення, але й подальшого, більш глибокого вивчення. А починати розуміти природу, любити її незбагненну красу, вчитися примножувати її багатства потрібно з дитинства. Відчутну допомогу в цьому можуть  надати шкільні лісництва. Саме з цією метою у 2005 році було створене Городницьке шкільне лісництво, на базі Городницької ЗОШ І-ІІІ ступенів, що на Житомирщині. На зборах учні обрали лісничого, помічника лісничого, майстрів лісу і навіть свого бухгалтера. Інші стали юними лісівниками. 
  - У шкільному лісництві нині займаються учні 7-11 класів,- розповідає інженер лісового господарства Городницького держлісгоспу та керівник лісництва (на громадських засадах) Діана Сорока. - За шкільним лісництвом закріплені квартали 3,23,25,36,49,50,65 загальною площею 622 га. Так, квартал 36 входить до складу ботанічного заказника загально-державного значення «Городницький», а квартал 65 - це пам’ятка садово-паркового мистецтва і знаходиться в межах населеного пункту смт. Городниця, всі інші квартали - лісогосподарська частина лісів зелених зон.
В лісництві створено чотири ланки: захисту птахів і тварин, по охоронні лісу, по збиранню насіння, ягід, лікарських рослин і дослідницька ланка. Поточною діяльністю шкільного лісництва керує рада, яку очолює лісничий, учень 9 класу Дмитро Міськов. 
Організатором та натхненником юних лісівників є вчитель біології ОНЗ Городницької ЗОШ Маруш Сергій Володимирович. Дослідницька робота сприяє формуванню в учнів переконань про матеріальність світу, спілкування з природою викликає прагнення глибше пізнати її таємниці. Дітей , які люблять і розуміють природу, не треба переконувати охороняти її, вони самі прагнуть зберігати і збільшувати природні багатства. В школі функціонує Мала академія «Основи лісництва». Учні готують наукові роботи, зокрема такі наприклад, як « Вплив густоти сосен на їх ріст, продуктивність і стійкість проти несприятливих умов» , «Модрина в поліських умовах». Працюючи над науковою роботою, діти детально знайомляться з біологічними особливостями деревних рослин; опановують методики проведення дослідів. Значну роль у роботі шкільного лісництва відіграє суспільно – корисна праця. Юні лісівники постійно допомагають Городницькому лісництву в період осінніх та весняних лісокультурних робіт. Виявляють вогнища пошкодження лісу шкідниками і хворобами, приваблюють і підгодовують птахів і диких тварин, ведуть облік і облаштування мурашників. Цього року вони брали участь у конкурсі «Годівничка для птахів». Було виготовлено 40 шпаківень і 50 годівничок, які були розвішені біля школи та в парку. Чергова акція «Лісова аптека» була спрямована на заготівлю лікарських рослин, під час якої учні заготовляли шипшину, полин гіркий, калину, глід, деревій звичайний та інші лікарські рослини. Члени лісництва беруть активну участь і в трудових акціях : «Парад квітів біля школи», «Майбутнє лісу в твоїх руках», «День довкілля» і т. п, - зазначає Діана Сорока.
Учні щорічно приймають участь в обласному огляді конкурсі шкільних лісництв, присвяченому «Дню працівника лісу», що проводиться в Малинському лісотехнікумі, вони незмінні також у різноманітних спортивних змаганнях, конкурсах, зльотах, практичних заняттях. Про це свідчать їх численні нагороди та відзнаки .
Для наймолодших школяриків Городницької ЗОШ лісівники разом з учнями шкільного лісництва організували подорож до царства лісу. Захоплюючі розповіді, ігри, конкурси, естафети та вікторини допомогли дітлахам не лише весело провести час, а й дізнатися багато нового про оточуючий світ, про природу рідного краю. В якості заохочення всі учасники заходів отримали солодкі гостинці від « зайчиків та білочок». Старшокласникам наші юні колеги підготували презентації про унікальні куточки рідного краю, про об’єкти природно-заповідного фонду, про рідкісні тварини та рослини регіону.
За останні три роки шкільним лісництвом проведено чимало робіт в лісових угіддях: посадку лісових культур проведено на площі 23 га, висаджено біля 154 тис. сіянців різних деревних порід, догляд за лісовими культурами проведено на площі 90 га. Кожен такий захід проводиться під чітким керівництвом педагогів. 
  - Про лісове господарство дітки нашої школи знають ще з малечку, а в різноманітних лісокультурних заходах, як правило, бере участь щонайменше половина учнів школи, - каже директор опорного закладу «Городницька ЗОШ 1-3 ступенів Світлана Гончаренко. І ця співпраця є взаємовигідною і багатогранною. Ми навіть додаткові навчальні години виділили для більш глибокого вивчення нашого довкілля і лісового господарства, зокрема. Городницький держлісгосп – це наші постійні меценати і спонсори, все що потрібно для дітей, вони по мірі можливостей надають: спортивний інвентар, ігрові майданчики і навіть деяке навчальне обладнання. А це, зрозуміло, позитивно відображається на виборі майбутньої професії. Щороку ми випускаємо орієнтовно 100 випускників: близько 45 - одинадцятикласників і майже 60 – девятикласників. Так ось, більше двох десятків із них обирають лісові професії, тобто кожен четвертий або п’ятий. І як правило, після навчання вони знову повертаються в Городницю, в місцевий лісгосп, на роботу. І по суті, лісове господарство зараз одна з небагатьох сфер в селах і селищах, де молодь може офіційно працевлаштуватися, - зауважує Світлана Вікторівна.
Ближче знайомимося з членами Городницького шкільного лісництва. Андрій Лисанець, Глущенко Іван та Аврамчук Андрій представляють так би мовити його «сильну» частину. Їх найбільше цікавить охорона лісу та проведення різноманітних змагань і майстер-класів. А ось «слабка» стать у шкільному підрозділі явно «домінує» за кількістю учасників. Анна Якобчук і Анна Близнюк запевняють, що їм більше подобаються лісокультурні міроприємства, а також участь у конкурсах та вікторинах на природоохоронну тематику. У багатьох із них батьки або близькі родичі працюють у місцевому лісгоспі. 
Директор ДП «Городницьке лісове господарство» Віктор Мельник стверджує, що зараз на підприємстві трудяться цілі династії і сім’ї лісівників. Це, насамперед, відома в області і за її межами династія Шевчуків, де лісівниками стали практично всі члени сім’ї: старший брат Юрій Іванович очолює Білокоровицький держлісгосп, середній – Олександр Іванович керує Овруцьким спецлісгоспом, сестра Ольга трудиться маркувальником, а молодший брат Валентин Іванович працює лісничим Надслучанського лісництва, обоє у Городницькому лісгоспі. Також на цьому підприємстві трудиться родина Стаховських: Ігор Валентинович (молодший) працює майстром лісу, а його батько все життя пропрацював у лісовому господарстві. Є тут і чимало інших родин,  які обрали лісове господарство місцем постійної роботи.
Саме тому лісівники покладають великі надії на шкільне лісництво, вважають його вихованців своїми помічниками і надійною зміною. Не виключено, що багатьом із них скоро доведеться заступити «на зелену вахту» країни.
  Володимир ВАСИЛЬЧУК.