< Попередня новина

Лісівники Лугинщини застерігають мешканців району про небезпеку спалювання сухотравˈя

«Мешканці Лугинщини, зокрема сільських населених пунктів, які розташовані поруч з лісовими масивами, вже з початку весни відчули гіркоту в роті від горіння сухотрав’я, опалого листя та чагарників, - розповідає керівник Лугинського держлісгоспу Анатолій Павленко. -  А коли полум’я починає загрожувати житловим будинкам та дошкуляти “ їдким димом ” – відразу згадують про пожежників та лісівників. Правда, до цього моменту вони геть чисто забувають, що причинами виниклого дискомфорту вони ж і є! Адже саме ми винні в тому, що вогонь «навідується» в лісову царину – адже причина: кинутий непогашений недопалок або сірник, залишене багаття, не нагадали дитині, яка в пошуках розваг іде до лісу, про небезпеку пустощів з вогнем та наслідки від цього.»
Про кращий відпочинок, ніж на природі, годі й мріяти: мальовничі краєвиди Лугинщини завжди вабили своєю краcою та неповторністю. Але, на жаль, «відвідувачі» на природі не завжди пам’ятають про те, що вони тут лише гості. Тоді, у кращому випадку, споживацькі інтереси “горе-відвідувачів” закінчуються купами сміття, а в гіршому –   лісовими пожежами.  Статистика свідчить, що близько 90% усіх лісових пожеж виникає саме через людський фактор. Відпочивальники здебільшого особливо не переймаються, що в лісі слід бути обережними  з вогнем. Необачність та безвідповідальність можуть призвести до масштабного стихійного лиха, що не лише згубно вплине на флору та фауну, але й завдасть значних матеріальних збитків. 
Порушників Правил пожежної безпеки, зазвичай, не знаходять (на жаль!), адже стаття Стаття 77 За порушення вимог пожежної безпеки в лісах на винних осіб громадян накладає штраф від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів (від  255 до 850 грн.), а на посадових осіб — від  35 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 595 до 1020 грн.).
         Самовільне випалювання рослинності або її залишків тягнуть за собою  штраф на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн.), а на посадових осіб — від п’ятдесяти  до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1190 грн.). Ті самі дії, вчинені в межах території та об’єктів природно-заповідного фонду (заказників), тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн.) .), а на посадових осіб — від вісімдесяти  до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1190 до 1700 грн.)
У лісі слід дотримуватися наступних правил поведінки:
– не залишайте вогнище без нагляду;
– місце розпалювання вогню обкладіть камінням чи обсипте землею (піском);
– коли залишаєте місце відпочинку – обов’язково заливайте вогнище водою (або засипайте піском);
Якщо Ви опинилися в осередку пожежі:
– не панікуйте і не приймайте поспішних, необдуманих рішень;
– не втікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний бік; закривши голову і обличчя одягом – йдіть проти вітру;
– гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, збиваючи його гілками порід листяних дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;
– після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію і пожежно-рятувальну службу (телефон 101).