< Попередня новина

Лісівники Житомирщини розширюватимуть породний склад насаджень

Слідувати принципам широкомасштабного впровадження сучасних технологій лісовирощування із застосованням новітніх методів господарювання, з тим аби підвищити   ефективність лісогосподарського виробництва  та стійкість насаджень до впливу різних негативних чинників – такі завдання озвучив перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн в ході робочої наради з головними лісничими держлісгоспів області.
І це стосується абсолютно усіх процесів лісового господарювання. Якщо говорити про лісове насіння – то спеціалісти, котрі відповідають за його збір, зберігання та підготовку до висівання, мають подбати не лише про достатню його кількість, а насамперед про якість.
У зв’язку з цим найближчим часом лісгоспи активізують роботи зі створення об’єктів лісонасіннєвої бази. Певний досвід у цьому питанні мають Народицький та Городницький лісові господарства – його обов’язково слід врахувати.
В цьому та наступних роках підприємства особливу увагу приділять розширенню породного складу насаджень. Вдатися до  таких кроків лісівників змушує надскладна ситуація з хворобами лісу, котрі спричинені зміною клімати.
Експерементуватимуть лісівники і зі схемами змішування порід при створенні лісових культур. Обовязкова умова – набутим досвідом, як позитивним, так і негативним, обов’язково ділитимуться з колегами.
Перед початком пожежонебезпечного періоду  увагу учасників заходу звернено на найнагальніші питання забезпечення ефективної охорони лісів від вогню, особливо в частині попередження виникнення загорянь та раннього виявлення. Тут варто використати досвід коростенських лісівників, котрі в минулому році придбали та встановили обладнання, яке дає змогу вести спостереження за лісами підприємства з будь-якої точки планети, де є доступ до мережі Інтернет.
Найближчим часом на базі Баранівського лісомисливського господарства буде проведенно навчання з ліквідації лісових пожеж, в ході якого відповідні спеціалісти лісгоспів удосконалять навички оперативного та безпечного гасіння пожеж, поділяться досвідом організації процесу локалізації та ліквідації вогню в лісі.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ