< Попередня новина

Лісівники зуміли попередити масштабні пожежі на Поліссі

Житомирські лісівники разом з бійцями ДСНС 4 дні поспіль ліквідовували вогняну стихію на півночі області. 335 лісівників  та 32 одиниці техніки працювали без відпочинку та перерв. 
Пожежа розповсюджувалася настільки швидко, що лісівники ледь встигали витягувати техніку, каже перший заступник начальника обласного управління ЛМГ Роман Ільїн.
Під час пожежі вогонь «підібрався» в притул до населеного пункту Миролюбівка Олевського району. Серйозно стояло питання евакуації населення, однак, вогонь з рештою вдалося зупинити, нажахані люди повернулися у врятовані будинки.  
Найбільше лісів вигоріло у Білокоровичах, Олевську, Овручі, Словечно та Лугинах. Поширенню сприяв і сильний поривчастий вітер. «Вогонь йшов у тому числі й верхом і настільки швидко перекидався, що його не змогла зупинити навіть бетонна лісова дорога. До кордону з Білоруссю залишалося менше кілометра», - розповідає Роман Ільїн.
Для приборкування стихії у повітря підняли пожежну авіацію гелікоптер Мі-8 та літак АН-32, під час ліквідації було скинуто майже 500 тонн води. 
Унаслідок пожежі вогнем пошкоджено 85 гектарів лісових насаджень та 300 гектарів боліт. Утім, лісівники переконані, що тільки спільні зусилля із ДСНС та цілодобова робота змогли попередити наймасштабнішу пожежу на Поліссі, ураження від котрої були б у сотні разів більшими. 
Збитки лісгоспів на часі обраховуються мільйонами гривень, а причина загорянь, як правило, одна – людський фактор.
Минулого року ситуація була іншою, тоді за рік вогнем було пошкоджено трохи більше 7 гектарів.
Щорічно на охорону лісів від пожеж лісгоспи витрачають до 40 мільйонів гривень, однак людська недбалість зводить всі профілактичні заходи нанівець.