< Попередня новина

На Житомирщині визначили краще шкільне лісництво

Понад півтисячі школярів з усієї  Житомирщини зїхалися наприкінці минулого тижня до Малинського лісотехнічного коледжу на обласний зліт шкільних лісництв. Своєрідне свято щороку дітям організовують лісогосподарські підприємства та профспілка працівників лісового господарства області, а також керівництво та викладацький склад Малинського коледжу.
Традиційно цей захід відбувається прекрасної вересневої пори – напередодні Дня працівника лісу. Адже значна частина теперішніх юних лісівників в недалекому майбутньому прийдуть на зміну тим, хто сьогодні плекає ліси нашого краю. А хто й вибере іншу життєву стежину – всеодно на все життя залишиться справжнім другом природи. Адже і керівники учнівських лісництв, і наставники-лісівники докладають усіх зусиль, аби виховати екологічно свідомих громадян нашої держави. 
 «Сьогодні на підприємствах лісового та мисливського господарства області працює 29 шкільних лісництв, до роботи у яких залучено понад тисячу хлопців та дівчат. Багато з них, пройшовши шлях шкільного лісництва, поповнюють ряди працівників лісового господарства Житомирщини, - зауважив Валентин Венгерчук, начальник відділу лісового господарства, охорони та захисту лісу Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, вітаючи учасників заходу. -  Руками школярів-лісівників щорічно створюються та доповнюються сотні гектраів лісових культур, здійснюється їх догляд, облаштовуються мурашники, виготовляються годівниці для птахів та звірів, проводяться інші лісогосподарські роботи.»
- До змагань діти готуються впродовж усього року, -  каже головний лісничий державного підприємства «Баранівське лісомисливське господарство»  Віктор Мірошниченко, який опікується шкільним лісництвом «Паросток» - неодноразовим переможцем конкурсів, як обласного, так і загальноукраїнського рівня. -  Теоретичні заняття в класах чергуються з практичними: учні заготовляють лісове насіння, доглядають за посівами у розсадниках та теплицях, створюють лісові культури, розвішують шпаківні тощо. А ще беруть участь у різноманітних конкурсах, акціях, фестивалях. Така співпраця корисна не лише школярам, а й нам, лісівникам з досвідом, - вони заряджають нас своєю енергійністю, молодечим запалом та бажанням освоювати нове.
Впродовж дня на стадіоні коледжу  тривали конкурсні змагання. Юні лісівники за слідами розпізнавали звірів, за плодами та насінням – рослини, демонстрували свої знання та вміння з лісівничих дисциплін.
Кінець змагального дня увінчався оголошенням переможців, вітаннями, побажаннями… ІІІ місце завоювали учні шкільного лісництва Баранівського  лісгоспу, другий результат показали юні лісівники Малинського лісового господарства. Першість в цьому році завоювали вихованці Радомишльського шкільного лісництва.  Вони й захищатимуть честь області в загальноукраїнському конкурсі.
Прес-служба ЖОУЛМГ