< Попередня новина

Овруцьке спеціалізоване лісове господарство: основне завдання — збереження лісового багатства

Один із північних лісгоспів Житомирщини — Державне підприємство «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» привертає до себе увагу назвою. Відразу ж кортить дізнатися, на чому ж воно «спеціалізується»? Проте, виявляється, на чомусь конкретно —  аж ніяк не спеціалізується, а має більш глибинний зміст. Справа в тому, що історія створення підприємства складна, цікава і трохи сумна. Після аварії на ЧАЕС був створений Овруцько-Народицький спецлісгосп на базі Норинської гідролісомеліоративної станції. До складу підприємства ввійшли найбільш забруднені радіацією лісові угіддя Овруцького та Народицького районів. Проте, з часом, враховуючи екологічну та економічну ситуацію, було проведено реорганізацію і лісгоспи розділили на дві окремі структури. Починаючи з 2006-го року Овруцький спелісгосп пише власну історію. 
Чим сьогодні живе колектив, які завдання ставить перед собою і чого вдалося досягти в 2018 році, — про це ми поговорили з директором лісгоспу — Олександром Івановичем Шевчуком.
За своєю площею, а це 41 тис. га, — лісгосп не поступається багатьом лісовим підприємствам обласного лісомисливського управління. Проте, чисельність працюючих в рази менша, — а це всього лише 182 чоловіки. Утім, це аж ніяк не впливає на виконання головних завдань в роботі — збереження лісового багатства Житомирщини, — каже директор.
Господарську діяльність на підприємстві провадять 5 лісництв (Борутинське, Виступовицьке, Журбенське, Ситовецьке, Коптіщинське). Лісові масиви чотирьох із них покривають територію обов’язкового відселення населення в зв’язку із радіологічною забрудненістю, — це робить виробничий процес більш затратним, так як місцевого населення, яке могло  б там працювати, — просто нема, а працівників туди щодень організовано підвозять з навколишніх, інколи й не таких близьких до Овруча, сіл. У минулому році, до речі, для більш злагодженої та оперативної доставки робочих у лісництва, на ці потреби закупили мікроавтобус.
Зі всієї площі лісів, що підпорядковані лісгоспу, понад 9 тис. га — забруднені території, де заборонено здійснювати будь-яку лісогосподарську діяльність. Виключно — охорона та захист лісу від лісопорушників, хвороб, шкідників та пожеж. У всьому іншому на підприємстві провадиться діяльність, як і в колективах інших лісгоспів.
Якщо розкладати по поличкам, то процес народження лісу тут починається від збору насіння сосни, яка є основною лісоутворюючою породою (бо саме краще почувається на бідних овруцьких грунтах). Його дбайливо відбирають. Застосовують тут метод стратифікації (снігування). Ним до речі, користуються не всі, але досвідчені лісівники переконані, що метод того вартий. Полягає він в закопуванні насіння в сніг. Відбувається це в кінці січня, на початку лютого, коли є достатньо снігового покрову. Після снігування насіння має більшу силу до проростання, дає «дружні» сходи і сіянці — високої якості. Цьогоріч плануємо висіяти насіння на площі 0,25 га, де очікуємо виростити 1,1 млн. шт. стандартних сіянців деревних порід. Загалом, вирощеного у власному тепличному господарстві посадкового матеріалу цілком вистачає для власних потреб. Частину навіть реалізують колегам.
Стале і невиснажливе ведення лісового господарства — в пріоритеті колективу. Тому, тут кожна зрізана ділянка обов’язково навесні заліснюється. Минулого року лісовідновлення провели на площі 173 га, з яких 126 га засадили «в ручну», інші території, відповідно до  актів обстеження, мають гарне природнє відновлення. Згідно затверджених проектів лісовідновлення, та розроблених планів на нову лісокультурну кампанію 2019 року, яка ось вже з дня на день може розпочатися, судячи із погодних умов, посадкою будуть відновлені 140 га площ суцільних зрубів, та на 50 га деревні породи відновляться природнім шляхом. Для цього ще з осені вже підготували 68 га, інші ділянки зачищають і зовсім скоро свіжезорана борозна виблискуватиме під весняним сонечком і чекатиме, коли в неї почнуть висаджувати сіянці. Прогнозується, що лісокультурна кампанія цього річ має пройти в край стислі терміни, бо вологи в лісі вже немає, а як почне тепліти, вона швидко випарується.  
Участь в посадці, як і зазвичай, візьмуть не лише працівники лісгоспу, а й бажаючі долучитися до Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу в твоїх руках», — покликаної привертати увагу українців до примноження та збереження лісів. Активну участь в цьому щорічно беруть і юні лісівники зі шкільного лісництва «Лісова варта», організованого на базі Овруцької школи  №3.
Також, протягом 2018 року було проведено рубки формування і оздоровлення лісів на площі 1125 га, що на 109,5% більше від запланованого. При цьому заготовлено 49822 м³ деревини, де відсоток виконання склав 134,4%. 
Не дивлячись на багато законодавчих труднощів, завдяки обсягам реалізації, що в 2018 році склала 77 млн. грн. — вдається тримати рівень заробітної плати високим, достойним і до речі, найбільшим серед лісгоспів, підпорядкованих обласному управлінні. Так, за минулий рік середня заробітна плата зросла на 19% і становила на кінець звітного року 11681 грн. 
Поряд з тим великої уваги тут приділяють протипожежним заходам. Уже зараз навколо Овруча поля почали випалювати. Це викликає велике занепокоєння в лісівників, бо неконтрольований процес часто може обертатися великими проблемами і небажаними наслідками. І хоча зараз це ще не так страшно, бо земля волога і розповсюдження вогню не таке стрімке, утім лісівники вже тримають «руку на пульсі». У кожному з лісництв є пункти зосередження пожежного інвентарю, завжди на поготові 6 пожежних автомобілів. Для своєчасного і точного виявлення осередків займання тут вже декілька років як використовують сучасну техніку — квадракоптер. Олександр Іванович пояснює, на оглядовій вишці у Виступовицькому лісництві є камера відеоспостереження, але її замало. Натомість «чудо техніки» дозволяє спрацьовувати оперативно — підняли літачка в небо і все видно, як на долоні. 
Крім того, лісгоспом постійно ведеться роз’яснювальна робота і серед населення особисто, і через звернення в засобах масової інформації, і наочна агітації обабіч доріг, встановлення аншлагів та розорювання мінералізованих смуг. Проте «спекотно» овруцьким лісівникам стає не геть з весни. Як уже говорилося на початку, значна частина лісгоспу — це території, з яких у свій час було відселено всіх жителів. Тому, в лісах тієї сторони людину побачити можна вкрай рідко. Але лише до початку сезону грибів та ягід. У пошуках заробітку люди йдуть вглиб і вже тоді пильнувати доводиться в рази частіше. Разом із тим, констатує директор, останні два роки, дякувати Богу, жодного загоряння в підпорядкованих  масивах не було.
Значна увага приділяється рекреаційному і естетичному вигляду території розташування угідь підприємства, періодично обновлюються та облаштовуються місця відпочинку, будуються нові альтанки, закладена екологічна стежка, яка інформує про напрямки діяльності підприємства. Пройшовши нею кожен також може дізнатися про флору і фауну рідного Полісся.
Неоціненним спадком колективу Овруцького спецлісгоспу є простори, що всміхаються до неба розкішним розмаєм, засаджені ліси завдяки сподвижницькій і добросовісній праці кожного працюючого тут лісівника. Бо збереження та примноження лісового багатства — основне завдання колективу.
 
Альона ДЕНИСЮК
Фото Віктора ТИМОЩУКА