< Попередня новина

Памяті видатного земляка

Лісівники Житомирщини взяли участь у заходах,  присвячених 200-річчю від дня народження Віктора Єгоровича фон Граффа, які організував  викладацький та студентський колектив Малинського лісотехнічного коледжу за підтримки державних лісогосподарських підприємств Овруччини.
Віктор Єгорович фон Графф, якого називають основоположником степового лісорозведення є уродженцем Овруча, відтак, аби віддати шану цій видатній людині, наприкінці минулого тижня сюди зїхалися гості з усієї України. Це і наковці в галузі лісового господарства, і лісівники, і освітяни.
Учасники заходу відкрили меморіальну дошку на історічній будівлі Овруча, музейну експозицію в приміщенні загальноосвітньої школи №3 та «Граффський сквер». В міському парку заклали «Граффську» алею з дерев, привезених з Велико-Анадольського лісництва, працюючи в якому Віктор Графф спростував висновки зарубіжних вчених про неможливість розведення лісів у відкритій степовій місцевості. 
На завершення було проведено науково-практичну конференцію за участю науковців, освітян, представників місцевої влади  та керівників лісогосподарських підприємств Житомирщини  на тему «Лісовирощування: історична та інноваційна діяльність у галузі лісового господарства».
Довідково: Віктор Єгорович фон Графф народився 3 листопада 1819 року в Овручі Волинської губернії в сім'ї штабс-капітана російської імператорської армії, німця за походженням, мати — італійка з роду Серпонті-де-Варрена. Рано залишився сиротою. В п'ятнадцять років він вступив до Петербурзького імператорського лісового та межевого інституту.
На цю людину доля поклала обов'язок спростувати висновки зарубіжних вчених про неможливість розведення лісів у відкритій степовій місцевості. І В. фон Графф з честю виконав свою місію, Досі у Великоанадолі Донецької області зеленіють його ліси, милують зір і тішать душу зелені шати Дібрівського лісу, основу якого, за свідченням історичних документів, закладав Віктор фон Графф. Великомихайлівська лісова дача («Дібрівський ліс») входила до складу Велико-Анадольського лісництва. Перші насадження були проведені в 60-их роках ХІХ століття
Садіння почалися восени 1845 року. Це можна вважати датою народження лісу в степу. За 23 роки роботи в лісництві Віктор Єгорович зумів під своїм керівництвом заліснити 157 гектарів степів, закласти розсадник на площі 57 гектарів, де було вирощено близько 30 порід дерев і 40 порід кущів. Було створено Велико-Анадольську школу лісників по степовому лісорозведенню (нині Велико-Анадольський лісовий технікум). І це робилося за умов, коли теоретичні основи степового лісорозведення були ще, так би мовити, в зародку, техніки не існувало, матеріальне забезпечення було вкрай незадовільним.
Віктор фон Графф був людиною надзвичайних здібностей та вдачі. Про таких кажуть, що вони – жертва власної порядності. Аристократ за походженням, він жив у землянці, часто не мав грошей на цукор і свічки, але не міг собі дозволити використати державні гроші на власні потреби...
В 1865 році Віктора Єгоровича призначають в Москві професором лісоводства Петровської земельної і лісової академії. Він уже був дуже серйозно хворий і в зв'язку з цим майже не читав лекцій, а через рік, у віці 48 років, 25 листопада 1867 року помер. Поховали його поблизу академії в селі Владикіно. Проте він вважав себе українцем і заповідав посадити на його могилі дуб з донецьких степів.