< Попередня новина

Прем’єр-міністр України на Житомирщині провів нараду з питання розвитку лісової галузі

В межах робочої поїздки до Житомирської області 15 вересня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів нараду з питання розвитку лісової галузі та деревообробної промисловості.
Участь у нараді взяли голова Державного агентства лісових ресурсів Василь Кузьович, голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк , представники органів місцевого самоврядування та деревообробних підприємств. 
Сторони порушили питання загального стану розвитку лісової галузі та деревообробної промисловості в області, боротьби з незаконними рубками, охорони лісів від пожеж та розвитку деревообробних підприємств Житомирщини.
 «Щоб наростити обсяги виробництва та в подальшому розвивати галузь, Президент поставив низку системних завдань. Це, зокрема, проведення національної інвентаризації лісових ресурсів та створення електронного обліку деревини, реалізація деревини на конкурсних засадах, а також посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері використання лісових ресурсів», — зазначив очільник Уряду.
За словами Прем’єр-міністра, у лісовій галузі є доволі багато спадкових проблем, з якими Україна живе ще від часів СРСР. Для їх розв’язання потрібна системна реформа.
Про те, як лісівники області долають наслідки весняних пожеж,  та яких невідкладних заходів вживають державні лісогосподарські підприємства, аби уберегти наші ліси від подібного лиха в майбутньому, розповідав присутнім Віктор Сахнюк. 
«Зміни клімату, свідками котрих ми з вами є впродовж останніх років, і які несуть серйозну небезпеку як лісам нашої держави, так і у світі в цілому, спонукають нас шукати нові шляхи  та підходи до ведення господарювання.
Відтак управління впроваджує кілька проектів, реалізація яких має істотно покращити ситуацію в лісовому господарстві області, - зазначив очільник лісової галузі Житомирщини. - Тут насамперед мова йде про використання у роботі сучасних технологій та можливостей. Досвід показує, що правильно організований відеонагляд  дозволяє локалізовувати пожежі на ранніх стадіях виникнення, поки вони ще не встигли заподіяти значної шкоди. Тому управління модернізовує існуючу та впроваджує систему 3-рівневого відеомоніторингу за насадженнями. Всі ліси області будуть охоплені відеонаглядом, інформація з відеокамер надходитиме і в лісництво, і в лісгосп і  на центральний сервер, який буде розміщений в управлінні,  в режимі он-лайн. Вартість цього проекту складає близько  5 мільйонів гривень.
Значних фінансових вкладень потребує і оновлення парку пожежної техніки. Адже наявна в лісгоспах на сьогодні є зношеною та застарілою  і має  термін експлуатації понад 30 років.
Аби лісову охорону, котра постійно перебуває в лісових масивах, забезпечити ще й надійним звязком для термінового обміну інформацією,  ми прийняли рішення забезпечити її персональними GPS-трекерами з кнопкою тривожного виклику. 
Пілотний проект уже запущено на базі державного підприємства «Коростенське лісомисливське господарство».
о сьогодні ми є свідками ситуації, коли у 21 столітті працівник лісової охорони, котрий, до слова прирівнюється до правоохоронних органів,  протистояти лісопорушнику, який зухвало та цинічно порушує закон, має новітнє оснащення, а часто і озброєний, може лише за допомогою свого посвідчення.
Лісівники області провели значну роботу з облаштування нових пожежних водойм та поглиблення вже існуючих, щоб на випадок гасіння вогню в лісі не відчувати таких труднощів з постачанням води, як ми стикнулися навесні, коли для забору води пожежним машинам  потрібно було долати відстань у понад 6 кілометрів.»
Премєр-міністр доручив всі озвучені проблемні питання викласти в письмовому зверненні і вони  обовязково будуть вирішені.