< Попередня новина

Про майбутні дубові ліси житомирські лісівники дбають уже сьогодні

Понад 64 тонни жолудя вже заготовили держлісгоспи Житомирщини. Це дещо перевищує заплановане на цей рік..  Найкраще «запаслися» насінням цього стратегічного виду лісового насіння в Білокоровицькому лісгоспі – там його зібрали понад 13,5 тонн. Більше 7 тонн жолудя вже мають і в Бердичівському лісовому господарстві.
В Дубовецькому лісництві Коростишівського лісгоспу теж жолудя зібрали фактично вдвічі більше запланованого. 
«Проте він в жодному разі не буде зайвим, - розяснює лісничий Сергій Авраменко, -  адже жолудь у цьому році неякісний, і при вибраковуванні багато відпаде. На зиму ми його прикопаємо, а навесні частину використаємо на шпигування безпесередньо на лісових ділянках, решту – висіємо в розсаднику. Чистих дубових культур у лісництві ми не створюємо – природні умови не ті, проте у змішаних  -  дуб присутній фактично всюди. До прикладу, цього року понад 90 тисяч штук саджанців цієї породи ми висадили.»
Річна потреба у саджанцях дуба підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства складає  15 мільйонів штук. Проте варто зазначити, що для створення культур дуба лісівники використовують і дворічні саджанці.  Та й сам жолудь  в спеціальних холодильниках може зберігатися  кілька років.  Відтак, яким би не був урожай дубового насіння –  площі, відведені під дуб, стовідсотково щороку заліснюються.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ