< Попередня новина

Радомишльські лісівники завершують лісокультурну кампанію

У Радомишльському держлісомисгоспі через відносно теплу зиму і сприятливі кліматичні умови  початку  весни лісокультурну кампанію розпочали навіть дещо раніше визначених строків. Вже у березні було висаджено молодого лісу на 70% запланованих площ.
– Деякі наші лісництва вже наближаються до завершення весняної лісокультурної компанії, – зазначає директор ДП «Радомишльське лісомисливське господарство» Іван Дмитренко. – Як правило, ми розділяємо посадку лісу на дві частини: осінню і весняну, хоча погода часто вносить корективи.
Цьогоріч садимо переважно типові породи, які найбільш продуктивні у наших місцях зростання: сосну, дуб і березу. Пробуємо, так би мовити,  у тестовому режимі садити модрину  і  якщо буде гарний результат, то площі під її посадку в подальшому будемо розширювати.
На жаль, зараз нам доводиться все частіше коригувати свою діяльність у сфері лісовідновлення. Адже глобальне потепління це не «десь там в Америці чи в Європі», а воно вже впливає й на клімат у нас, а ліси – то кращий індикатор цих радикальних змін. Лісу зараз  критично не вистачає вологи, тому він повсюдно всихає і піддається нашестю шкідників.
Зниження грунтових вод негативно позначається на рості всіх рослин, а дерева страждають найбільше. До того ж, на сільгоспугіддях можна організувати полив, а десятки тисяч гектарів лісу як полити?
Науковці підказують, що появляються нові шкідники, які влітку будуть знову нищити густі лісові масиви. Тому сьогодні нові лісові посадки створити не важко, значно складніше за ними потім доглядати, оберігати від пожеж, крадіїв і шкідників, – резюмує директор Радомишльського держлісомисгоспу.
І все ж, головне зараз не пропустити сприятливий весняний період.
Зокрема, у Радомишльському лісництві, де ми побували, нові лісові культури висаджують досить інтенсивно, залучаючи до цього важливого процесу місцеве населення, студентів і учнів.
– Нині переважно засаджуємо зимові зруби, – стверджує лісничий Радомишльського лісництва Микола Дзюбенко. – Отож нам необхідно ще  засадити молодняком приблизно 10 гектарів звільнених площ,  це цьогорічні зруби головного користування. Садимо сосну і березу змішаним методом. Зрозуміло, що сосна – головна порода, береза – допоміжна, для підсилення сосни і як ефективний протипожежний засіб. Де є сприятливі грунтові умови, висаджуємо саджанці дуба і деяких листяних культур. Загалом посадкової  роботи в лісництві залишилось небагато, – уточнює Микола Дзюбенко.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.