< Попередня новина

У пріоритеті – лісокультурне виробництво

Якісні і кількісні показники лісових ресурсів нині залежать  від багатьох факторів, однак визначальними є грунтово – кліматичні умови.  Добротні деревостани  переважно  ростуть на рівнинах,  рівнинні ліси мають як правило й велику лісистість. Наприклад  Овруцький держлісгосп, що розмістився можна казати в «серці»  традиційного Полісся, зараз займає площу  майже 41,5 тисячі гектарів, із яких – 35,8 тисяч вкриті лісом. Загальна ж лісистість  цього лісового району становить  - 62%. І все ж місцеві лісівники вважають, що  для збільшення площі зелених насаджень є ще чималі резерви.
  Нинішньої весни Овруцький держлісгосп очолив новий керівник і як пріоритетний напрямок визначив – лісокультурне виробництво. Було й встановлено оптимальний рівень його подальшого розвитку – щорічні обсяги лісовідновлення в лісгоспі мають сягати 300 і більше гектарів.
- Кількісні показники  регулювати простіше, - пояснює директор ДП «Овруцьке лісове господарство»  Володимир  Антонюк.  – Площі насаджень ми щороку збільшуємо, а ось повсюдно ростити лише  якісні деревостани – завдання не з простих. Потрібно враховувати  чимало параметрів: місцеві особливості грунтів, наявність  і запаси вологи, сучасні більш радикальні кліматичні зміни і т. п.
- Для цього мабуть потрібна й більш сучасна лісова селекція?- цікавлюсь  у Володимира  Миколайовича?
- Так. Основа майбутнього  здорового лісу – доброякісне, адаптоване до наших умов насіння. Його ми заготовляємо в наших угіддях лише із здорових плодоносних дерев. Для цього в господарстві створено 15,5 гектарів постійних  соснових лісонасінневих  ділянок та 3 гектари дубових. Це дало змогу забезпечити власні потреби у добротному насінні. У цьому році ми вже заготовили насіння сосни звичайної – 92 кілограми, жолудя дуба звичайного – 600 кілограмів, червоного – 100. Це більше запланованого.
- Створюєте насіннєві запаси?
- Переважну частину заготовленого насіння ми вже висіяли у своїх розсадниках і теплицях, а залишки лишаємо на подальше зберігання. Це стосується насіння сосни звичайної,  якого в нас подвійний запас від потреби. До речі,  заготовлені соснові шишки  переробляємо на власній шишко сушарці в Овруцькому лісництві, а ось для насіння дуба, клена, каштана та деяких інших порід проводимо так звану прикопну стратифікацію.
- Вистачає для власних потреб?
-      Лісгосп повністю забезпечує власні потреби у посівному матеріалі. 
- Нинішньої весни в Овруцькому районі вирували пожежі. Чи вдалося відновити втрачені насадження?
- У квітні вогняний смерч знищив у нас близько 100 гектарів незімкнутих лісових культур і ще 630 гектарів постраждали від вогню частково. Вже цієї осені в Овруцькому держлісгоспі заплановано відродити на згарищах 100 гектарів нових лісових насаджень, а ті, що були пошкоджені частково, поступово відновлює сама природа і в цьому її краса і велич.
  До речі, ми істотно збільшили посіви сіянців в наших теплицях і розсадниках  та наростили вихід стандартного посівного матеріалу до  3,1 мільйона  штук.
- А як завершили 1 півріччя загалом?
- Основні економічні показники перевиконали. Обсяги реалізації продукції, наприклад, за січень-липень 2020 року виконали на 109,5%. Податків вже сплатили більше 30 мільйонів гривень, на 16% збільшилася цього річ середня заробітна плата працівників лісгоспу. А ще рік тому по цих позиціях були мінуси.
- Не жалкуєте, що очолили «важке» лісогосподарство?
- Не має часу навіть про це думати, півроку пройшло наче один день, - відверто зізнається новий керівник Овруцького держлісгоспу.
       Володимир  ВАСИЛЬЧУК.