< Попередня новина

В Баранівському держлісгоспі, що на Житомирщині, є власний "міні-банк"

Саме так напівжартома називають тут приміщення, де зберігається насіння деревних порід.
Проте із фінансововю установою лісівники порівнюють цю кімнату не через те, що грошовий еквівалент  поміщеного в ній товару досить солідний, і навіть не тому, що "скарби" зберігаються  там в скляних банках.
Головна цінність «банку» в тому, що тут зберігається майбутній ліс.
За словами інженера з лісових культур підприємства Олени Присяжнюк, в кожній 3-літровій банці (з насінням сосни) вміщається 8 гектарів майбутнього лісу! А таких і більших банок у насіннєсховищі  - кілька десятків. Відтак, без перебільшення можна сказати, що тут "зберігається" цілий сосновий бір.
Аби насіння в майбутньому дало гарні сходи - за ним тут ретельно доглядають: слідкують за температурою, вологістю тощо.
 - Зібрати насіння сосни чи ялини - теж непросте діло, - ділиться лісничий Баранівського лісництва Борис Остапчук.  -   В нашому лісгоспі для цієї справи  ще в 1991 році заклали елітну клонову плантацію сосни звичайної. Нині на площі 6 гектарів тут росте близько 3 тисяч дерев. В урожайний рік з кожного можна зібрати 10-12 кілограмів шишок. 
Від своїх родичів зі звичайної лісової ділянки ці дерева відрізняються не лише своїм елітним походженням, а й формою крони - вона невисока та розлога.
 - Зібрані шишки відправляються на переробку в шишкосушарню, -  розповідає Олена Присяжнюк. -   Спочатку в окремому приміщенні для них створюється такий температутний режим, за якого шишки розкриваються. Далі їх поміщають в спеціальні барабани, котрі весь час прокручуються, а насінинки-крилатки через   отвори витрушуються. До слова, порожні шишки тут не викидаються – їх спалюють, аби створити потрібну температуру в приміщенні, де шишка має розкритися.
 Зібране збіжжя в спеціальній машині очищають від крилатки. Щоб отримати 1 кг насіння - потрібно потрусити 100 кілограмів шишок! За день в шишкосушарні його перерообляють  400 кілограмів, відтак отримуюють 4 кг насіння.  Далі його відправляють до спеціальної лабораторії для визначення  якості, схожості тощо.
І лише після цього насіння поміщають в насіннєсховище чекати весни...
 Навесні його висіють, а ще через рік - висадять на лісову ділянку.
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ