< Попередня новина

В Бердичівському лісгоспі матимуть власне насіння модрини

Ще одну постійну лісонасіннєву плантацію створили днями в Миропільському лісництві державного підприємства «Бердичівське лісове господарство». В такий спосіб в підприємстві розширюють різновиди лісонасіннєвої бази.
Хоча впродовж останніх років в лісгоспаж Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарва активно вдаються до відтворення лісу шляхом сприяння природному поновленню, проте створення лісових культур і надалі є основним методом лісовідновлення. 
Відтак об’єкти лісонасінної бази, зорієнтовані на отримання селекційно покращеного насіння,  -  під пильною увагою лісівників.
Для заготівлі лісового  насіння з покращеними спадковими якостями  в Бердичівському лісгоспі вже мають  клонову та родинну плантації дуба звичайного площею 27 та 4 гектарів відповідно. 
Крім того, лісгосп має генетичні резервати дуба та бука загальною площею  276 га, постійні лісонасіннєві ділянки та плюсові дерева.
Тепер лісівники цього підприємства створили ще й постійну насіннєву плантацію модрини європейської площею понад 4 гектари. 
«Садивний матеріал для створення ділянки, вирощений, до слова, з насіння, заготовленого з лісонасіннєвої плантації, ми  придбали у колег із Хмельниччини та Львівщини, -  розповідає головний лісничий лісгоспу Григорій Івасюк. – До садіння долучилися вихованці шкільного лісництва. Через 5-6 років проведемо формування крони модрин, а через 8-10 років очікуємо мати і насіння.»
Додамо, що щорічно в держлісгоспах області вирощують близько 115 тисяч  сіянців модрини європейської, за участю якої створюють змішані лісові культури.