< Попередня новина

В Україні розробляється новий документ щодо стратегії розвитку лісового господарства

 
 
 
 
 
Про це заявив Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко в ході  робочої зустрічі з керівниками державних лісогосподарських підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Цей документ  змінить підходи до ведення лісового господарства та стане основою його ефективного ведення.

У заході взяли участь народні депутати України, заступник голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко та начальник екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.

На порядок денний виносилося 4 питання, що стосуються ведення лісового та мисливського господарства. Найбільше уваги приділено  питанню недопущення пожеж в екосистемах.

Олег Бондаренко провів розмову з кожним із керівників держлісгоспів, котрі нинішньої весни постраждали від масштабних лісових пожеж, зокрема, що вже зроблено в підприємствах, що робиться нині та що ще  необхідно зробити, аби не допустити подібного лиха в майбутньому.

 «Питання пожежної безпеки є одним з найважливіших аспектів діяльності лісогосподарських підприємств області, -  наголосив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк, - ліси області  -  під цілодобовим пильним наглядом, пожежні автомобілі перебувають в лісі, в безпосередній близькості до потенційно вразливих до загорянь масивів, додатково закуплено засоби пожежогасіння. У звязку з відсутністю опадів та зниженням рівня грунтових вод підприємсива проводять роботи з поглиблення протипожежних водойм, а також облаштовують водойми пірсами для забору води. Лісгоспи продовжують закуповувати мотоцикли для лісової охорони з метою організації постійного рейдування в лісових масивах.. Відтак усі 29 лісопожежних станцій належно укомплектовані та перебувають у повній готовності до ліквідації загорянь.»

В ході наради  зауважено на необхідності розробки стратегії фінансування державою протипожежних заходів в лісовому фонді.

В продовження теми учасники заходу обговорили і питання розвитку екотуризму в області.

«На території держлісгоспів діє розгалужена мережа рекреаційних пунктів, - розповів начальник управління лісового господарства.  – Ми закликаємо наших громадян проводити дозвілля на природі саме на цих ділянках, бо там є можливість провести цивілізований відпочинок, не завдаючи шкоди лісу і в протипожежному плані також. Ми плануємо збільшувати кількість таких пунктів відпочинку, вже нині вони всі нанесені на карту, з якою можна ознайомитися на сайті управління. Підприємства активно створюють нові екологічні стежки та доповнюють ними існуючі екомаршрути.

Настає час збирання врожаю на полях – і лісівники вже проводять роз’яснювальну роботу з місцевими органами влади та фермерами щодо заборони випалювання післяжнивних решток, бо це є однією з основних причин виникнення пожеж у лісах». 

Заступник голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко наголосив на необхідності вжиття усіх необхідних заходів задля охорони від пожеж об’єкту природно-заповідного фонду «Камяне село», що в Олевському районі, позаяк ця місцина є унікальною та надзвичайно важливою для Житомирщини.

Мова йшла і про ефективність ведення мисливського господарства користувачами мисливських угідь області.  

«В Житомирській області мисливське господарство ведуть 96 користувачів мисливських угідь, 14 з них - підпорядковані обласному управлінню лісового та мисливського господарства, - додав Віктор Сахнюк, - у них  постійно проводиться рейдова робота з охорони мисливських угідь. На чергування виїздять групи, у складі яких, окрім лісової охорони, представники правоохоронних органів та екологи. Відтак лише у день відкриття сезону полювання на порушників складено 27 протоколів. »

Олег Бондаренко наголосив на неохідності вжиття заходів щодо контролю над веденням господарства громадськими організаціями та мисливськими клубами.
Заплановано найближчим часом створити робочу групу, до складу якої окрім лісової охорони увійдуть спеціалісти екологічної інспекції та представники УТМР. Ця група здійснюватиме контрольні виїзди з питань ведення мисливського господарства усіма користувачами області, особливо станом підгодівельних майданчиків, заготівлею кормів тощо. Крім того, вона проводитиме роз’яснювальну роботу з мисливцями щодо підвищення культури полювання.

З-поміж іншого, учасники заходу обговорили і питання ефективного використання лісосічного фонду та протидії незаконним рубанням.

Нині лісівники області першочергово працюють над освоєнням лісових ділянок, котрі постраждали від пожеж. На вільних площах уже створено лісові культури.

«Як тільки дозволять погодні умови  - підприємства активно заліснюватимуть постраждалі ділянки, аби ліси Житомирщини якнайшвидше відновилися. Ми вже засіяли для цього додаткові площі в розсадниках, аби мати достатньо садивного матеріалу,» - додав Віктор Сахнюк.