< Попередня новина

В Житомирських лісгоспах – час доглядів за молодим лісом

В підприємствах Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства активно проводять догляди за лісовими культурами. Адже рясні дощі разом з  високими температурами  сприяють  швидкому росту трав’яної рослинності, бур’янів  на лісових ділянках.
На площі майже 4 тисячі гектарів насаджень минулих років лісівники вже провели  обсапування, обкошування та розпушування грунту. Найбільше культур охопили доглядами в Коростишівському та Народицькому лісгоспах.  
- Ці заходи є необхідними, — роз’яснюють лісівники. -  Адже так ми створюємо сприятливі умови для росту рослин: поліпшуємо фізичні властивості ґрунту, зменшуємо випаровування з його поверхні, збагачуємо ґрунт елементами живлення. Крім того, усуваємо негативний вплив трав'яної рослинності й порослі малоцінних порід на основну породу, завдяки чому  скорочуються терміни зімкнення й переведення культур в покриту лісом площу. А забур’яненність культур може стати причиною незадовільного їх стану та врешті загибелі. Перші три-п’ять років, — основні, — аби не втратити час і дати саджанцям можливість «вирватися» до сонця.
Догляд за лісовими культурами вимагає індивідуального підходу до кожної ділянки, поєднаного з фаховими знаннями та досвідом. В залежності від віку культур, ступеню забур’яненості, догляди на площах лісових культур проводяться методом обкошування міжрядь мотокущорізами, якими забезпечена кожна майстерська дільниця, а також механізованим способом.