< Попередня новина

Відроджений на згарищах

 

                                                     Відроджений на згарищах

Сучасні лісові пожежі через глобальне потепління  стають все більш зухвалішими, а їх руйнівні наслідки – більш дорого вартісними. Епіцентром цьогорічної весняної стихії вогню в області  був, як відомо,  Овруцький спец лісгосп. Тут вогонь охопив майже 15 тисяч гектарів угідь і зокрема: у Ситовецькому лісництві більше 7,7 тисяч гектарів, у Виступовицькому – 5,2 тисячі, у Журбенському -  майже 2 тисячі. А це приблизно третина території лісгоспу. Загальні збитки нанесені весняними пожежами цьому спеціалізованому  «чорнобильському»  лісовому господарству сягнули 330 мільйонів гривень. 

-           Спочатку ми  детально обстежили і прибрали вражені вогнем площі, - розповідає директор  ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство»  Олександр Шевчук. – А на місці згарищ висаджуємо новий ліс: переважно молоді сосни із вже сформованою кореневою системою, такі швидше і краще приживаються. На окремих випалених ділянках також оживають маленькі берізки і дубочки. Добре те, що природа має гарну властивість – швидко відроджуватися, ми ж їй маємо лише сприяти. Силами працівників нашого лісгоспу  вже проведено відновлення згорілих  лісокультур  на більш як 10 гектарах, а нинішньої осені плануємо створити нові лісопосадки ще на 100 гектарній площі. Сподіваємося також, що значна частина вражених насаджень відновиться природнім шляхом, адже вогонь пошкодив різні угіддя по – різному. На одних ділянках вигоріла лише підстилка, на інших трава і кущі, та на багатьох, на жаль, були пошкоджені стовбури добротних дерев. Такі обгорілі дерева ми завчасно прибрали,  бо в них можуть  оселитися шкідники, які потім можуть перелетіти  на здоровий ліс.

 Зрозуміло, що одним нам довелося б ліквідовувати наслідки пожеж надто довго  і витратно. Отож відчутну допомогу у лісо відновлювальних заходах надали інші лісгоспи області , за координації обласного управління лісового та мисливського господарства. Допомагали всім чим могли: сіянцями, технікою і людьми. На повне подолання руйнівних наслідків стихії нам знадобиться ще декілька років. Слід врахувати і той фактор, що вигоріло й чимало так званого «чорнобильського» лісу, забрудненого радіонуклідами. А туди вхід лісівникам (всім людям) дуже обмежений, а подекуди  й взагалі заборонений.

З іншого боку, ми радикально посилюємо протипожежні заходи, адже сьогодні таку навалу вогню, яка була нинішньої весни, без належної підготовки персоналу, новітнього технічного оснащення і спорядження зупинити просто не можливо. Тому ми закупили сучасні системи відео нагляду та спостереження і декілька квадрокоптерів, щоб виявляти пожежі і задимлення ще на початковому, локальному рівні і швидко на них реагувати. Тобто,  від виявлення вогню і до початку його гасіння мають пройти хвилини, а не години, як бувало раніше. Більш масштабно взялися виорювати широкі мінералізовані смуги та проводити за ними належний догляд. Нових, більш широких мін смуг вже облаштували майже 500 кілометрів. Сучасні пожежі ефективно може загасити лише потужна спецтехніка. В лісгоспі є власні пожежні автомобілі, трактори і водовози. Але у скрутний час нам відчутно допомогла держава, за бюджетні кошти нашому спец лісгоспу виділено 2 трактори МТЗ-82, лісо пожежний модуль, протипожежні дискові плуги та напівпричеп до трактора. Це значно посилило наші протипожежні можливості. Силами і коштами лісгоспу ми почали створювати сітку невеликих водойм із запасом води в тих місцях, де  пересохли лісові озера і болота.  Розмістили їх таким чином, щоб  до води могла швидко і безперешкодно доїхати пожежна машина. Всі ці нові водні об’єкти будуть нанесені на карти і відтепер всі працівники лісової охорони будуть мати такі карти і будуть знати, де знаходиться кожна нова водойма. Нам потрібно  зробити все можливе, щоб подібні руйнівні вогняні стихії в наших лісах більше не зявлялися, - підсумував сказане керівник Овруцького спец лісгоспу.

      Володимир  ВАСИЛЬЧУК.