< Попередня новина

Вивчаємо ліс. Чисті та змішані насадження

За складом ліси поділяються на чисті та змішані. Чисті – це насадження, які складаються з однієї деревної породи; змішані – це насадження, в складі яких є дві або більше деревні породи.
Вже в процесі планування лісових культур лісівники Житомирщини ретельно добирають їх склад, враховуючи ще й родючість грунтів, адже від цього залежатиме, наскільки біологічно стійкими та продуктивними будуть майбутні насадження.
В нинішніх умовах в лісогосподарських підприємствах області чистих насаджень практично не створюють, позаяк саме мононасадження більше страждають від хвороб та змін клімату та лісових пожеж. Винятком є лише ті випадки, коли природні умови є придатними для вирощування лише однієї породи.
Аби різні породи успішно зростали поряд, лісівники обовязково враховують те, що  породи світлолюбні потрібно поєднувати з тіневитривалими, швидкорослі з повільноростучими тощо.
Отож головна порода - це порода, яку доцільно вирощувати в певних лісорослинних та економічних умовах. Другорядні породи є значно менш ефективними в економічному плані, а супутні – супроводжують головну впродовж певного проміжку часу та мають покращувати її ріст та ділову якість.
Щороку в держлісгоспах Житомирщини створюється 5-6 тисяч гектарів лісових культур. Левову частку площ відводять під хвойні породи, в котрі вводять дуб, клен, ясен, вільху, березу.
А дубові насадження змішують з липою, кленом та плодовими – черешнею, яблунею, грушею.
Прес-служба Житомирського ОУЛМГ