< Попередня новина

Вивчаємо ліс. В лісах Ємільчинського лісгоспу квітне один з найзагадковіших весняних первоцвітів

Ця рослина-паразит все життя проводить під землею, має багато магічних назв, її вважають чи не найсильнішим оберегом та використовують в народній медицині…
«Саме в цей час у  весняному лісі нашого лісгоспу, - розповідає інженер лісового господарства підприємства Олена Мусійчук, - можна натикнутися на рослину, яка бентежить своїм дивним виглядом - рожеве суцвіття, яке не має ні листя, ні звичного стебла. 
Це багаторічна рослина заввишки 10-30 см. Її стебла покриті видозміненими листям – м’ясистим лусочками білого кольору. Суцвіття – кисть, в залежності від виду, квітки можуть бути від рожевого до пурпурового кольору. Квітки щільно туляться один до одного. Кореневище росте в різні боки, розгалужуючись і утворюючи з’єднання у вигляді хреста – звідси і пішла його назва – петрів хрест.» 
Петрів хрест лускатий  – вид трав’янистих рослин родини вовчкові. В народі цю рослину ще називають цар-травою, семиугодником, чешуйником, боровцем, земляним виноградом та мишачою травою.
Петрів хрест не має в собі хлорофілу, в нього свій спосіб живлення – він паразит. Поживні речовини рослина отримує з інших представників флори, присмоктуючись своєрідними «присосками» до їх коренів. Найчастіше петрів хрест паразитує на коренях ліщини та граба, рідше – вільхи та бука.
Ця рослина-паразит все життя проводить під землею харчуючись поживними речовинами дерев та чагарників. Над землею з’являються лише її квіти. Коли дозріває насіння, пагони засихають і відмирають, не залишаючи за собою сліду. Петрів хрест може кілька років не проявляти себе на поверхні.
Незвичайний корінь рослини і його нестандартний вегетативний період принесли Петровому хресту славу найсильнішого магічного оберега.
Потаєнниця - інша назва Петрового хреста - допомагала знаходити заховане. Якщо шукати скарб, взявши корінь Петрового хреста, можна було бути впевненим в успіху.
Петрів хрест – лікарська рослина. Він широко застосовується в народній медицині. Заготовляють рослину в період цвітіння. Корисними властивостями володіють всі її частини. Однак без дозволу лікаря траву вживати не варто, інакше може відбутися гостре отруєння!
За матеріалами сайту ДП «Ємільчинське ЛГ»