< Попередня новина

Житомирські лісівники заготовляють харчі для зимівлі звірини

В державних лісогосподарських підприємствах Житомирщини триває заготівля харчів для підгодівлі диких тварин взимку.  Адже нині саме час створити запаси сіна, силосу та гіллячкових віників.
Трохи пізніше єгерські служби заготовлятимуть зерно, коренеплоди, жолудь тощо.
«Віники робимо з різних порід дерев та рослин:  кропиви, липи, берези, верби, осики, дуба,  - ділиться мисливствознавець Баранівського лісомисливського господарства Олександр Рибак. -   Тут варто дотримуватися кількох важливих правил:  їх слід заготовляти в період, поки гілки ще не задерев’яніли та мають найбільший вміст поживних речовин, зокрема сирого протеїну.   Після зрізування, формуємо і зв’язуємо у пучки , після чого занурюємо у соляний розчин.  А далі просушуємо у добре провітрюваних приміщеннях.»
Після висихання віники зберігають на горищах або в спеціальних приміщеннях, які обов'язково повинні провітрюватися.
Аби розрахувати, скільки харчів потрібно підприємству заготовити, беруть до уваги кількість тварин, котрі мешкають на певній території, та термін підгодівлі в середньому 100 діб. Початок і закінчення сезону підгодівлі визначається користувачем мисливських угідь в залежності від конкретних кліматичних та погодних умов.  
Станом на сьогодні лісові господарства Житомирського ОУЛМГ вже заготовили майже 50 тонн сіна, понад 40 тисяч штук зелених віників, близько 70 тонн зернових та ще 25 тонн зерновідходів. Крім того, в мисливських угіддях засіяли понад 30 гектарів харчових полів зерновими культурами.
Паралельно єгерські служби ремонтують та облаштовують нові підгодівельні майданчики та годівниці і солонці. Лише впродовж минулого року в лісогосподарських підприємствах побудовано 83 підгодівельних майданчики, встановлено понад 300 годівниць та майже 500 солонців.